Muzium Louvre dibuka semula

PARIS, 6 JULAI – Muzium paling dikunjungi di dunia, Louvre di Paris, dibuka semula hari ini selepas ditutup hampir empat bulan disebabkan koronavirus, dengan jumlah pelawat terhad berpeluang melihat ‘Mona Lisa’ tanpa bersesak-sesak seperti sebelum ini.

Puluhan pelawat berbaris di luar bekas istana raja-raja Perancis, menunggu pembukaan pada pukul 9 pagi dengan muzium terkenal itu berharap dapat menebus kerugian yang dianggarkan berjumlah lebih 40 juta euro disebabkan sekatan.

Tarikan paling popular muzium, termasuk lukisan Leonardo, Mona Lisa, Venus de Milo dan koleksi barang antik Louvre akan dipamerkan kepada pelawat.

Namun galeri di mana penjarakan sosial sukar diamalkan, kira-kira satu pertiga daripada jumlah keseluruhan, tidak membenarkan pelawat masuk dan jumlah pelawat dihadkan pada 500 setiap setengah jam dalam usaha untuk mengurangkan kontak di antara orang dan mengurangkan risiko penyebaran koronavirus.

Penutup mulut dan hidung diwajibkan dan snek serta bilik menggantung kot tidak disediakan.

Tiket mesti dibeli lebih awal dalam talian, dan habis dijual pada pembukaan semula hari pertama selepas penutupan paling lama Louvre sejak Perang Dunia Kedua.

“Kira-kira 7,000 orang mempunyai tiket tempahan, biasanya kami membenarkan 30,000 orang sehari,” kata pengarah muzium Jean-Luc Martinez, yang menjangkakan bulan dan tahun sukar akan datang. – AFP

Pelawat melihat lukisan Leonardo da Vinci Mona Lisa di muzium Louvre selepas ia dibuka semula kelmarin. – AP