Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Muzium Nasional Saintis China Moden dibuka kepada umum 30 Mei

  BEIJING, 24 MEI – Muzium Nasional Saintis China Moden akan dibuka secara rasmi kepada orang ramai pada 30 Mei dengan pameran perasmian yang menghormati saintis veteran China yang berprestij.

  Pameran untuk acara perasmian itu terdiri daripada satu pameran utama dan lima pameran bertema — merangkumi kawasan seluas 5,000 meter persegi di muzium tersebut, yang terletak di Pusat Komunikasi Nasional untuk Sains dan Teknologi di utara Beijing. Ia adalah sebahagian daripada aktiviti untuk meraikan Hari Pekerja Sains dan Teknologi Nasional China yang ke-8 pada 30 Mei, menurut Persatuan Sains dan Teknologi China (CAST).

  Pameran utama mempamerkan lebih 400 objek fizikal dan lebih 400 gambar jarang daripada lebih 190 saintis, serta lebih daripada 10 pameran besar yang disediakan oleh institusi penyelidikan.

  Menurut CAST, Muzium Nasional Saintis China Moden adalah muzium pertama di dunia yang ditubuhkan untuk komuniti saintifik atas nama sebuah negara.

  CAST telah mengumpulkan data mengenai pertumbuhan akademik saintis senior China sejak tahun 2009. Selama 15 tahun yang lalu, projek ini telah mengumpulkan bahan mengenai 674 saintis China, termasuk surat, manuskrip, alat saintifik, karya, rakaman audio dan video, serta artifak dan dokumen yang berkaitan, menjadikannya koleksi bahan sejarah berharga terbesar saintis di China dan sumber utama pameran di Muzium Nasional Saintis China Moden.

  Bermula dari petang 30 Mei, orang ramai boleh membuat tempahan dalam talian untuk melawat pameran itu secara percuma. – Xinhua

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...