Monday, October 2, 2023
23 C
Brunei

  -

  Muzium pamer sejarah kertas washi Jepun

  Oleh Madoka Ishibashi

  JEPUN – Muzium Sejarah Ozu di wilayah Chuo, Tokyo, membolehkan pelawat mempelajari tentang budaya kertas washi Jepun dan sejarah perdagangannya melalui kira-kira 1,000 objek dan dokumen bersejarah.

  Muzium persendirian itu diasaskan oleh Ozu Shoten Co., pemborong dan peruncit untuk washi, yang terletak di sepanjang jalan Kyu Nikko Kaido di Nihombashi Honcho, sebuah bandar yang kaya dengan sejarah dan tradisi.

  Apabila saya melangkah masuk ke dalam muzium, mata saya tertarik pada jaluran washi yang ditempatkan di dalam sebuah pameran kaca. Jalur itu dipanggil ‘hansatsu’ dan digunakan sebagai wang kertas di wilayah Matsuzaka domain Kishu semasa zaman Edo (1603-1867).

  Ozu Shoten, yang bermula sebagai pemborong kertas dan menjana kekayaan dalam perniagaan itu, diamanahkan untuk membuat wang kertas.

  Jauh di dalam muzium, terdapat juga papan tanda untuk persatuan perdagangan industri kertas yang dipanggil Kibogumi. Ini hanyalah sebahagian daripada objek di muzium yang menceritakan kisah bagaimana industri washi berkembang dari zaman Edo hingga era Meiji (1868-1912). Di tingkat yang sama juga terdapat paparan kozo, tumbuhan yang berfungsi sebagai bahan asas untuk washi, supaya pengunjung dapat mempelajari cara pembuatan kertas washi.

  Setsuya Matsuura ketika ditemui di Muzium Sejarah Ozu di wilayah Chuo, Tokyo. – ANN/The Japan News
  ‘Hansatsu’ yang digunakan sebagai wang kertas di wilayah Matsuzaka domain Kishu semasa zaman Edo turut dipamerkan di muzium berkenaan. – ANN/The Japan News
  Antara barangan lain yang turut dipamerkan di muzium berkenaan. – Agensi

  Pembuatan kertas dikatakan sebagai salah satu daripada empat ciptaan hebat China purba, di samping serbuk mesiu, kompas dan percetakan, tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini ia telah sampai ke persimpangan utama dalam sejarahnya.

  Surat telah memberi laluan kepada e-mel serta-merta dan siaran media sosial sebagai cara komunikasi utama, dan e-buku, yang kurang rumit daripada buku kertas, telah tersedia secara meluas. Sehubungan itu, jualan tahunan untuk washi yang dikendalikan oleh Ozu Shoten telah menyusut kira-kira 80 juta yen dalam tempoh empat tahun daripada 199.75 juta yen dalam tempoh 12 bulan dari Jun 2017.

  Mungkin kertas yang telah lama menyumbang kepada pembangunan tamadun, akhirnya akan kehilangan kepentingannya dengan perubahan zaman. Bagaimanapun, Setsuya Matsuura, pengarah muzium, membantah pandangan itu.

  “Saya fikir kertas masih kompetitif apabila ia berkaitan dengan keupayaan rakaman,” kata Matsuura, 84.

  Dia kemudian menunjuk pada satu siri lejar akaun daifukucho yang dipamerkan, yang merekodkan transaksi perniagaan yang dibuat lama dahulu oleh peniaga. Salah satu ciri utama washi ialah ketahanannya. Melihat lejar dengan catatannya yang masih boleh dibaca dengan jelas, kata-kata Matsuura mula kedengaran lebih meyakinkan.

  Barangan lain yang dipamerkan termasuk kotak simpanan syiling senryobako usang, syiling lama seperti Kanei Tsuho, yang diperkenalkan oleh kerajaan Keshogunan Tokugawa, dan seberkas syiling 1-mon, dengan tali berlubang di tengah-tengahnya untuk mengikatnya bersama. Setiap objek adalah bahagian yang tidak ternilai dalam rekod sejarah yang mana pelawat boleh belajar tentang perdagangan pada zaman Edo.

  “Apa yang paling kami hargai ialah semangat ‘onko chishin’ (mempelajari sesuatu yang baharu dengan melawat sesuatu yang lama). Saya ingin menyampaikan daya tarikan budaya washi dan kertas kepada kanak-kanak hari ini, yang dikelilingi oleh perkara digital dari usia yang sangat muda,” kata Matsuura dengan tegas.

  Ozu Seizaemon Nagahiro memulakan perniagaan kertasnya di tapak itu pada tahun 1653. Muzium ini, yang berjarak dua minit berjalan kaki dari Stesen JR Shin-Nihombashi, mempamerkan objek dan dokumen sejarah yang berkaitan dengan perkembangan budaya washi dan industri kertas sejak zaman Edo. – ANN/The Japan News

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Ikan paus langgar bot, 1 maut, 1 cedera  

  SYDNEY, 1 OKT - Seorang lelaki maut dan seorang lagi cedera selepas seekor ikan paus melanggar sebuah bot di luar pantai timur Australia, kelmarin,...

  Singa baham tuan