Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  Myanmar dilanda kekurangan bahan api

  YANGON, 6 DIS – Ibu pejabat komersial Yangon, Myanmar berdepan kekurangan bahan api, kata penduduk dan media yang dikawal oleh junta hari ini, dengan ratusan kenderaan beratur pada waktu subuh dengan harapan untuk mendapatkan petrol.

  Akhbar Global New Light of Myanmar yang dikendalikan oleh kerajaan berkata, kekurangan itu bermula kelmarin dan “disebabkan kelewatan penghantaran minyak dari Pelabuhan Thilawa ke stesen pengisian”, tanpa memberikan butiran lanjut.

  Kebanyakan bahan api Yangon tiba melalui pelabuhan, tetapi mata wang kyat tempatan telah menjunam berbanding dolar sejak tentera merampas kuasa pada 2021, menjejaskan keupayaan pengimport untuk membayar penghantaran bahan api.

  Puluhan kereta dan motosikal berbaris pada awal pagi di Yangon, kata wartawan AFP.

  “Walaupun kita mempunyai petrol sekarang, ia akan kehabisan tidak lama lagi kerana banyak kereta dan motosikal datang kepada kita memandangkan stesen lain berhampiran ditutup,” kata mereka meminta agar tidak memberikan nama.

  Gambar AFP

  Ekonomi Myanmar merosot sejak rampasan kuasa, yang mencetuskan protes pro-demokrasi yang besar yang dimusnahkan oleh tindakan keras tentera.

  Puluhan Pasukan Pertahanan Rakyat muncul di seluruh negara untuk memerangi junta, dengan pertempuran biasa di seluruh pelosok negara.

  Awal tahun ini, Bank Dunia berkata KDNK Myanmar dijangka meningkat sebanyak 3 peratus tahun ini hingga September 2023, masih sekitar 10 peratus lebih rendah berbanding 2019.

  “Kekangan bekalan dan permintaan yang teruk” terus menjejaskan aktiviti ekonomi, katanya.

  Pada akhir Oktober, pakatan kumpulan bersenjata etnik minoriti melancarkan serangan terhadap tentera di seluruh negeri Shan utara berhampiran sempadan dengan China – rakan perdagangan terbesar Myanmar. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...