Tuesday, April 23, 2024
35.6 C
Brunei

  -

  Myanmar hantar wakil rasmi ke mesyuarat ASEAN

  LAOS, 29 JAN – Seorang pegawai kanan Myanmar bertemu dengan menteri luar ASEAN di Laos hari ini, menjadi wakil negara pertama negara yang diperintah junta itu menghadiri mesyuarat peringkat tinggi blok serantau itu dalam tempoh lebih dua tahun.

  Tentera Myanmar merampas kuasa dalam sebuah rampasan kuasa pada Februari 2021, dan pada Oktober tahun itu, Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN) menghalang pemimpin junta daripada sidang kemuncak dan mesyuarat menterinya, dengan menjemput negara itu untuk menghantar wakil ‘bukan politik’ sebagai gantinya.

  Sehingga kini Myanmar telah menolak, tetapi Marlar Than Htike, seorang birokrat kanan kementerian luar negeri, menghadiri ‘retret’ menteri luar negeri di Luang Prabang, Laos.

  Pertemuan itu diadakan hanya tiga hari sebelum ulang tahun tiga tahun rampasan kuasa, dengan junta menghadapi ancaman terbesar kepada kuasa mereka sehingga kini, apabila gabungan kumpulan etnik bersenjata membuat kemajuan penting di utara.

  Setibanya di majlis perasmian, Marlar Than Htike enggan menjawab soalan pemberita mengenai kehadiran Myanmar pada mesyuarat itu.

  Sebelum itu, beliau dilihat bercakap dengan Menteri Luar Thailand, Parnpree Bahiddha-Nukara dan rakan sejawatannya di Timor Timur, Bendito dos Santos Freitas.

  Laos mempunyai pengerusi ASEAN buat kali pertama sejak 2016, dengan semua mata tertumpu kepada sama ada negara kecil itu boleh memajukan isu Myanmar yang sudah lama berlarutan. – AFP

  Wakil dari Negara-negara ASEAN menghadiri mesyuarat pengunduran Menteri Luar Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) di Luang Prabang, Laos pada 29 Januari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Sekumpulan gempa bumi gegarkan Taiwan

  TAIPEI, 23 APRIL - Sekumpulan gempa bumi melanda Taiwan pada awal hari ini, yang paling kuat mempunyai magnitud 6.1, menurut Kajian Geologi Amerika Syarikat...