WHO nafi rahsiakan pandemik COVID-19

GENEVA, 21 APRIL – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menegaskan pihaknya telah ‘membunyikan amaran’ mengenai COVID-19 dari permulaan wabak itu lagi dan tiada menyembunyikan sebarang rahsia mengenai pandemik berkenaan daripada Washington.

Ketua Pengarahnya, Tedros Adhanom Ghebreyesus, mempertahankan agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) itu selepas Amerika Syarikat (AS) menuduh
WHO memandang remeh peringkat awal wabak berkenaan tercetus di China.

“Kami telah memberikan amaran dari hari pertama bahawa ia adalah ancaman yang setiap orang harus lawan,” katanya pada sesi taklimat secara maya, di sini, semalam.

Wabak itu yang tercetus pada akhir tahun lalu di Wuhan, China, telah menjangkiti lebih 2.4 juta penduduk dengan lebih 165,000 korban di seluruh dunia, berdasarkan penjumlahan oleh AFP.

Menjelaskan lanjut, Tedros berkata, terdapat pegawai Kerajaan AS bertugas di ibu pejabat WHO di Geneva yang bermaksud tiada rahsia disembunyikan daripada Washington.

Malah, menurut WHO, ada 15 orang kakitangan daripada Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit (CDC) AS bertugas secara khusus untuk tindak balas terhadap COVID-19 bersama agensi itu.

“Terdapatnya beberapa kakitangan CDC, bermaksud tiada apa-apa disembunyikan daripada AS dari hari pertama lagi.

“Ini kerana kakitangan AS terbabit bertugas bersama-sama kami. Ia secara semula jadi dan mereka memberitahu apa yang mereka lakukan.

Dalam pada itu, Tedros juga menggesa pemimpin supaya tidak mengeksploitasi pandemik itu sebagai modal politik mereka.

“Jangan menggunakan virus ini sebagai peluang untuk melawan satu sama lain atau mendapatkan markah politik.

“Ia seperti bermain dengan api. Masalah politik boleh memburukkan lagi pandemik ini,” katanya. – AFP