Nafi tuduhan Presiden Brazil

Pelakon terkenal Amerika Syarikat, Leonardo DiCaprio menafikan tuduhan Presiden Brazil, Jair Bolsonaro apabila dikaitkan dengan kebakaran hutan hujan Amazon.

Dicaprio yang sebelum ini membintangi filem Titanic didakwa menderma kira-kira AS$500,000 (RM2.0 juta) kepada sebuah kumpulan yang menyebabkan kebakaran di hutan berkenaan bagi mendapatkan sumbangan. “Leonardo DiCaprio ini hebat kan? Memberi wang untuk membakar Amazon,” kata Bolsonaro di Istana Presiden baru-baru ini.

Jelas DiCaprio, tuduhan ‘memperuntukkan sebahagian wang kepada individu yang menyebabkan pembakaran’ itu dilemparkan oleh Bolsonaro ke atas dirinya tanpa sebarang bukti yang kukuh.

Susulan tuduhan itu, DiCaprio kemudiannya memuat naik posting di Instagram bagi menafikan tuduhan ini. “Masa depan ekosistem ini tidak boleh dinafikan dan saya bangga dengan kumpulan yang melindungi-nya. Walaupun perlu disokong, kami tidak membiayai organisasi yang disasarkan,” kata pelakon berusia 45 tahun ini.

Sementara itu, World Wildlife Fund (WWF) turut menafikan telah menerima peruntukkan dari Leonardo DiCaprio selain menganggap tuduhan Bolsonaro sebagai tidak berasas. – Agensi

Susulan tuduhan itu, DiCaprio kemudiannya memuat naik posting di Instagram bagi menafikan tersebut. – Agensi