Tuesday, November 28, 2023
25.3 C
Brunei

  -

  Nahas bas elektrik bunuh sekurang-kurangnya 21 orang

  ROM, 4 OKT – Sekurang-kurangnya 21 orang terbunuh dan 18 cedera dalam nahas bas yang berapi-api di Mestre, Itali, tepat di seberang Lagun Venetian dari Venice lama, di mana anggota bomba dan anggota kecemasan lain bekerja hingga malam cuba mengeluarkan mayat dan memadamkan api.

  Bas itu membawa pelancong asing, termasuk warga Ukraine, menurut seorang pegawai Venice, apabila ia terjatuh dari jalan bertingkat semalam dalam perjalanan ke tapak perkhemahan berhampiran komuniti Marghera.

  “Orang-orang di dalam bas mendapati diri mereka dikelilingi oleh api,” kata Mauro Luongo, komander pasukan bomba Venice. “Kejadian yang kami temui sangat mengerikan. Ia mengambil masa kira-kira satu jam untuk mengeluarkan beberapa mayat.”

  Datuk Bandar Venice Luigi Brugnaro menulis di X, platform media sosial yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, bahawa kejadian nahas itu adalah ‘apokaliptik’ dan mengisytiharkan bandar itu dalam keadaan berkabung.

  Empat daripada yang cedera berada dalam keadaan serius berikutan kemalangan itu, yang berlaku di tanah besar hanya 9 km (3.7 batu) dari barat laut bandar lama Venice, kata seorang pegawai bandar Venice, Renato Boraso. Dua daripada yang maut adalah kanak-kanak, kata pengawas Venice, Michele Di Bari.

  Mereka yang cedera telah dipindahkan ke lima hospital berbeza di wilayah itu.

  Menurut media tempatan, bas itu terjatuh beberapa meter sebelum terhempas berhampiran landasan kereta api Mestre, di mana ia terbakar.

  Gabenor wilayah Veneto, Luca Zaia, memberitahu televisyen kerajaan RAI bahawa punca kemalangan itu masih tidak jelas.

  “Ini adalah tragedi penting, tetapi sukar untuk memahami bagaimana ia berlaku,” katanya. “Bas itu baharu dan elektrik, dan jalan itu tidak begitu bermasalah.”

  Pada 2017, 16 orang dalam bas yang membawa pelajar Hungary maut dalam kemalangan berhampiran bandar utara Verona. Dan pada 2013, 40 orang terbunuh dalam salah satu kemalangan kenderaan terburuk di Itali apabila sebuah bas terjunam dari jejambat berhampiran dengan bandar selatan Avellino. – AP

  Perkhidmatan kecemasan berada di tempat kejadian kemalangan bas penumpang berhampiran bandar Venice, Itali, yang jatuh dari jalan bertingkat, semalam, berhampiran Venice, Itali. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...