NAM persoal pemberian vaksin yang tidak adil

KUALA LUMPUR/AZERBAIJAN, 4 MAC – Tatkala negara di seluruh dunia berusaha mendapatkan vaksin COVID-19, Presiden Azerbaijan Ilham Aliyev selaku Pengerusi Pergerakan Negara-negara Berkecuali (NAM) baru-baru ini mempersoalkan mengenai pengedaran vaksin yang tidak adil.

Beliau berkata isu itu penting untuk memastikan pandemik benar-benar dapat ditewaskan, dan dunia boleh kembali seperti normal tidak lama lagi.

Negara maju, yang menyumbang 14 peratus populasi dunia, telah menempah 53 peratus bekalan vaksin setakat ini, melebihi jumlah diperlukan.

Aliyev mempersoalkan nilai-nilai demokrasi, keadilan dan hak asasi manusia oleh negara-negara kaya ini kerana sikap pentingkan diri sendiri ketika dunia bergelut dengan pandemik.

“Ketika saya mengambil alih jawatan, saya menyatakan Azerbaijan akan mempertahankan undang-undang dan keadilan antarabangsa, melindungi kepentingan semua negara anggota, dan kami mengotakannya.

“Hari ini, saya menyeru anggota NAM untuk bergabung dengan kami. Kita mesti membangkitkan isu ini di arena antarabangsa, di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Kita perlu menyatakan kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), syarikat, negara kaya untuk menghentikan amalan ini.

“Ini adalah ketidakadilan yang tidak boleh diabaikan dan disembunyikan. Azerbaijan, sebagai pemimpin institusi kedua terbesar selepas PBB, akan terus bersuara dalam hal ini,” kata Alliyev dalam satu temu bual dengan televisyen Azerbaijan pada 1 Februari.

Sementara itu, dalam mesyuarat maya baru-baru ini, Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres telah menggambarkan tujuan memberikan vaksin kepada semua sebagai ‘ujian moral terbesar terhadap masyarakat global’, yang menekankan bahawa setiap orang di dunia tidak terkecuali. – Bernama