NASA: Sampel asteroid berjaya dikumpul

WASHINGTON, 30 OKT – NASA berkata kapal angkasa lepas robotik Osiris-Rex berjaya menyimpan sampel batu dan debu yang dicedok dari asteroid Bennu, selepas penutup yang terbuka menjejas misi tersebut.

“Kami mengumumkan hari ini bahawa kami telah berjaya menamatkan operasi tersebut,” kata Rich Burns, pengurus projek misi.

Kapal angkasa lepas itu mengadakan misi untuk mengumpul serpihan yang diharapkan oleh saintis dapat membantu merungkai asal-usul sistem solar kami, namun mengalami masalah selepas ia mengutip sampel yang terlalu besar.

Serpihan dari permukaan asteroid dalam pengumpul di hujung lengan kapal sepanjang tiga meter telah terlepas ke ruang angkasa lepas secara beransur-ansur disebabkan beberapa batu menghalang kompartmen daripada ditutup sepenuhnya.

Lengan itu menyentuh Bennu selama beberapa saat pada Selasa dalam kemuncak misi yang dilancarkan dari Bumi kira-kira empat tahun lalu.

Semalam, NASA berkata ia berupaya mengendali lengan robot yang memegang partikel ke kapsul simpanan berhampiran pusat kapal angkasa lepas, menggugurkan sampel dan menutup penutup kapsul.

Ia merupakan prosedur yang merumitkan selama dua hari, memerlukan kumpulan pada setiap peringkat menilai gambar dan data berbanding langkah sebelumnya. Osiris-Rex dijangka pulang pada September 2023, dengan harapan membawa sampel terbesar dari angkasa lepas sejak era Apollo. – AFP

Gambar yang dikeluarkan NASA menunjukkan kontena sampel di atas kapsul di kapal angkasa lepas Osiris-Rex berhampiran asteroid Bennu. Kapsul akan pulang ke Bumi dengan serpihan yang dikutip dalam kontena dari permukaan asteroid. – AP