Nasib Serie A masih samar

ROM, 7 MEI – Nasib kejohanan Serie A masih belum ditentukan hari ini ketika para saintis negara berkumpul dengan ketua-ketua bola sepak dalam usaha yang terdesak untuk menyelamatkan musim yang terganggu oleh pandemik.

Perbincangan peringkat tinggi dengan tekanan yang semakin memuncak dari peminat-peminat sukan dan penaja-penaja bagi Itali untuk mengikut jejak langkah Bundesliga Jerman untuk kembali beraksi.

Serie A mula bertukar menjadi huru-hara pada penghujung bulan Februari ketika koronavirus melanda di seluruh Utara Itali – tempat kelab-kelab besar berada seperti Inter Milan dan Juventus.

Beberapa perlawanan penting turut ditangguhkan. Sebilangan pasukan di bahagian Selatan bermain seperti biasa manakala pasukan-pasukan dari bahagian Utara tidak dibenarkan untuk berlatih.

Liga kemudiannya membuat keputusan untuk mengantungkan kejohanan mereka pada 9 Mac.

Seorang peminat Lazio kelihatan berada di tempat duduk penyokong. Nasib Serie A masih belum ditentukan dengan perbincangan mungkin diadakan ketika pasukan-pasukan cuba mencari prosedur yang bersesuaian untuk menguji virus dan logistik perjalanan melalui zon yang terjangkit. – AFP

Jumlah rasmi kematian di Itali hampir kepada 30,000 orang dan masa untuk memasang lencana Scudetto pada baju juara Serie A kini semakin suntuk.

Siaran sukan Itali, Mediaset mengelar hari ini sebagai ‘hari paling penting bagi masa depan kejuaraan kami’.

Beberapa buah pasukan tidak sabar untuk membuka padang latihan mereka kepada pemain menjelang latihan rasmi yang diadakan semula pada 18 Mei.

Cristiano Ronaldo akan menjalani kuarantin selama 14 hari selepas pulang ke Itali selepas hampir dua bulan menjalankan perintah berkurung di Portugal.

“Saya berharap bola sepak disambung semula,” kata menteri sukan Itali, Vicenzo Spadafora menjelang perjumpaan.

“Tetapi isu keselamatan masih belum diselesaikan, kerajaan akan mengambil keputusan untuk menutupnya.”

Media melaporkan bahawa perbincangan mungkin diadakan pada hujung minggu ketika pasukan-pasukan cuba mencari prosedur yang bersesuaian untuk menguji virus dan logistik perjalanan melalui zon yang terjangkit. – AFP