Negara catat kes jangkitan harian tertinggi

Oleh Syahmi Hassan
Gambar oleh Muiz Matdani

BANDAR SERI BEGAWAN, 17 OKT – Sebanyak 504 kes baharu jangkitan COVID-19 telah dicatatkan hari ini, angka harian tertinggi yang membawa jumlah keseluruhan kes COVID-19 di negara ini kepada 10,860 orang.

Daripada jumlah tersebut, terdapat 208 tambahan kes-kes baharu kepada 30 kluster aktif sedia ada hari ini yang merupakan kontak-kontak terdekat kepada beberapa kes positif sebelumnya.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar mengongsikannya semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam yang berlangsung di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Sementara itu, terdapat empat kluster baharu telah dikesan yang melibatkan 93 kes yang mana kesemua kluster baharu itu adalah kluster kediaman dengan tiga daripadanya Kluster Jalan Kota Batu Construction, Kluster Trentset Construction Sdn Bhd dan Kluster Batu Apoi Construction, menempatkan pekerja-pekerja syarikat berkenaan, jelasnya.

Manakala itu, tiga kluster pula telah ditamatkan setelah tidak ada kes dikesan dalam kluster tersebut selama 28 hari iaitu Kluster 2629, Kluster 3892 dan Kluster 4812, menjadikan jumlah kluster yang aktif kepada 170 kluster.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham semasa sidang media, kelmarin.

Dalam pada itu, terdapat 203 kes baharu yang masih dalam siasatan bagi mengenal pasti sumber jangkitan.

“Sebanyak 195 kes telah disahkan sembuh hari ini yang membawa jumlah keseluruhan yang sembuh seramai 8,045 orang, manakala jumlah kes aktif sebanyak 2,741 kes,” kongsi Yang Berhormat Dato.

Dalam kalangan kes yang sedang ada dalam rawatan sekarang, beliau menjelaskan tujuh kes dalam kategori 5 dan sedang dirawat di unit rawatan intensif, di mana kesemua mereka memerlukan bantuan mesin pernafasan dengan satu daripadanya juga memerlukan bantuan mesin tambahan heart-lung machine (ECMO).

“Sementara itu, 29 kes lain dikategorikan dalam kategori 4 iaitu yang memerlukan bantuan oksigen dan adalah di bawah pemantauan rapi,” tambahnya.

Manakala dalam tempoh 24 jam yang lalu, sebanyak 5,657 sampel telah diuji bagi virus SARS-CoV-2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari 2020 kepada 442,053 ujian.