Negara-negara Teluk sertai eksesais laut bersama Israel

MANAMA, 11 NOV – Emiriah Arab Bersatu dan Bahrain telah mengadakan eksesais tentera laut bersama pertama mereka dengan Israel, setahun selepas hubungan kembali normal bersama negeri Yahudi itu, kata Tentera Laut Amerika Syarikat (AS), hari ini.

Latihan lima hari di Laut Merah itu, yang bersambungan dengan Mediterranean menerusi Terusan Suez, adalah dihasratkan untuk ‘mempertingkatkan keupayaan antara pasukan yang terlibat’, menurut kenyataan tersebut.

“Sangat mengujakan melihat pasukan AS berlatih dengan rakan-rakan serantau untuk menambah baik keupayaan keselamatan maritim secara kolektif,” kata Naib Laksamana Brad Cooper, komander Perintah Pusat Pasukan Tentera Laut AS, atau NAVCENT.

“Kolaborasi maritim membantu melindungi kebebasan bernavigasi dan aliran perdagangan bebas, yang sangat penting kepada keselamatan dan kestabilan serantau.” Latihan itu yang bermula kelmarin termasuk latihan mencari dan rampasan ke atas kapal USS Portland, sebuah kapal dok pengangkutan amfibia.

Ia adalah kerjasama tentera yang pertama kali diumumkan oleh UAE dan Bahrain bersama Israel sejak mereka membuka semula hubungan diplomatik pada September tahun lalu. – AFP