Negara terus catat sifar jangkitan

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 25 JUN – Negara terus mencatatkan sifar jangkitan baharu COVID-19 hari ini, sekali gus menjadikan jumlah keseluruhan kes kekal seramai 141 orang.

Sementara itu, terdapat 453 orang yang sedang menjalani pengasingan diri mandatori di pusat-pusat pemantauan yang disediakan oleh kerajaan iaitu mereka yang baru tiba ke negara ini setelah melakukan perjalanan dari luar negara.

“Setakat ini, seramai 2,588 orang telah menamatkan tempoh pengasingan diri mandatori di kemudahan-kemudahan berkenaan.”

Perkara tersebut dikongsikan oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar dalam Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan seterusnya mengongsikan bahawa dalam tempoh 24 jam yang lalu, sebanyak 417 sampel telah diuji bagi virus SARS-CoV-2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari 2020 kepada 27,802 ujian.

Berhubung aplikasi BruHealth, Yang Berhormat Dato berkata bahawa setakat ini seramai 400,270 ahli telah mendaftar ke dalam aplikasi tersebut.

“Bagi syarikat dan premis pula sejumlah 10,638 telah mendaftar. Manakala, berkenaan aplikasi PremiseScan pula, sejumlah 5,758 telah dimuat turun oleh 4,216 premis perniagaan,” kongsinya.

Untuk maklumat lanjut dan perkembangan terkini, orang ramai boleh melayari laman web Kementerian Kesihatan iaitu www.moh.gov.bn atau menghubungi Talian Nasihat Kesihatan 148 atau melalui aplikasi healthinfo.gov.bn.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan ketika berucap pada sidang media berkenaan, kelmarin.