Wednesday, October 4, 2023
23 C
Brunei

  -

  Nekad tanam buah naga, bawa untung

  RAMALLAH – Buah naga, juga dikenali sebagai ‘pitaya’, bukanlah tipikal di Tebing Barat, tetapi ia tidak menghalang Munir Daraghma, seorang petani Palestin, daripada menanamnya.

  Bapa kepada empat orang anak yang berusia 40 tahun itu memberitahu Xinhua dia mencipta idea itu lima tahun lalu apabila dia melihatnya buat kali pertama.

  “Ia adalah buah yang pelik dan sangat mahal, tetapi saya membelinya kerana ingin tahu untuk mengenali buah eksotik ini,” kata lelaki itu sambil menambah “ia sedap dan saya tidak pernah merasa apa-apa seperti ini dalam hidup saya. “

  Daraghma mengimpikan untuk mempunyai ladang sendiri yang menanam buah naga, dan ia telah menjadi sebab utama yang mendorongnya untuk menyelidik mengenainya.

  Buah naga dicirikan memiliki warna merah jambu yang menarik, rasa manis yang lazat, dan bentuk bujur. Ia tergolong dalam keluarga kaktus, dengan asal-usulnya di Mexico, Amerika Selatan dan Tengah, negara Asia Timur, dan negara lain dengan iklim panas.

  Munir Daraghma kelihatan memeriksa tanaman buah naga di ladang miliknya di bandar Tubas, Tebing Barat. – Xinhua

  “Pada mulanya, saya fikir saya tidak akan dapat menanam buah unik ini di Tebing Barat, kerana ia mempunyai iklim yang sederhana. Dan saya bersedia untuk kegagalan,” ingat lelaki itu.

  Dia meminta seorang saudagar tempatan yang sering ke China membelikan dia kira-kira 200 anak pokok buah-buahan dengan harga AS$3,000, dan menanamnya di ladangnya seluas 100 hektar. Dia juga menyediakan rangkaian air untuk tanamannya itu.

  Selepas bertahun-tahun bekerja keras, petani itu telah berjaya menghasilkan buah kegemarannya dan menjualnya di pasaran tempatan.

  “Setiap bulan, ladang saya mengeluarkan berpuluh-puluh kilogram buah naga dan saya memperoleh ratusan ringgit yang membantu saya menyara keluarga,” kata lelaki itu sambil tersenyum.

  Biasanya, Daraghma memasarkan buah-buahannya di pusat pasar sayur-sayuran atau melalui platform media sosial seperti Facebook. Setiap kilo buah berharga kira-kira AS$10. Petani itu melahirkan harapan untuk mengembangkan ladangnya dalam masa terdekat sehingga menjadi lebih 500 hektar.

  Khaled Abu Mutawa, seorang peniaga dari Tubas, memberitahu Xinhua buah naga yang ditanam tempatan telah menjadi sangat popular di kalangan rakyat, dan terdapat permintaan yang besar untuknya.

  “Walaupun wujudnya pelbagai jenis buah-buahan dan kekurangan pengetahuan penduduk tentangnya, buah naga yang ditanam oleh Daraghma adalah berkualiti tinggi dari segi rasa, bentuk, dan warna, yang menjadikannya popular,” kata peniaga itu.

  Abu Mutawa menjangkakan jika penanaman buah naga berkembang, harganya mungkin turun, yang menjadikan ia lebih mampu milik.

  Sementara itu, projek Daraghma telah dipuji oleh Kementerian Pertanian Palestin yang berpangkalan di Ramallah.

  Abdullah Lahluh, setiausaha kementerian itu, memberitahu Xinhua institusinya menggalakkan semua projek pertanian individu untuk memperkenalkan variasi baharu buah-buahan dan sayur-sayuran, dan mengembangkan lingkaran pengeluaran untuk tumbuhan tropika.

  “Kementerian mengamalkan strategi baharu dalam mengubah corak pertanian tradisional kepada moden, meluaskan lingkungan pengeluaran, dan memperkenalkan variasi baharu dalam proses pengeluaran pertanian,” katanya.

  Beliau menambah kepelbagaian dalam pengeluaran adalah salah satu isu terpenting yang sedang diusahakan oleh kementerian dalam strategi baharunya, kerana ia menyaksikan kejayaan menanam beberapa tumbuhan tropika di wilayah Palestin, yang mempunyai dua matlamat untuk mencapai sara diri dan mengeksport ke luar negara. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 mati dalam tempoh 24 jam di India

  NEW DELHI, 3 Oktober - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...