Nepal berdepan ‘situasi krisis’ koronavirus

KATHMANDU, 13 MEI – Lima orang mati di sebuah hospital Nepal selepas kehabisan oksigen minggu ini, mangsa terbaharu mencerminkan peningkatan ketara jangkitan koronavirus yang berisiko menjejaskan negara miskin dan sistem kesihatannya masih teruk.

Kes baharu harian meningkat 60 kali ganda semenjak 1 April dan hampir 1,000 orang mati dalam masa 10 hari lalu, menurut angka rasmi dikeluarkan kerajaan, yang sama dengan negara jiran India, dilihat melaporkan jumlah yang tidak tepat skala virus tersebut.

Negara bergunung-ganang hampir 30 juta populasi itu kini melihat beberapa kes teruk membanjiri hospital ketika silinder oksigen kosong menjadi lebih pantas berbanding yang mereka boleh isikan semula dan hampir separuh daripada mereka yang diuji, terbukti positif.

Di ibu negara, Kathmandu, beberapa buah hospital mengatakan mereka tidak lagi dapat menerima pesakit baharu, menolak orang ramai yang mencari katil untuk sanak saudara dan orang tersayang yang dijangkiti virus.

Dan Perdana Menteri Nepal, kini berdepan tuduhan bahawa beliau terlepas peluang untuk mengekang penularan virus – membenarkan perhimpunan awam dan perjalanan antarabangsa meskipun kes meningkat ke tahap yang lebih buruk berhampiran sempadan dengan India.

Ketua Pusat Operasi Kecemasan Kementerian Kesihatan, Samir Kumar Adhikari mengatakan bahawa negara itu kini dalam ‘situasi krisis’. – AFP

Paramedik membawa seorang pesakit COVID-19 ke wad selepas menjalani imbasan X di sebuah hospital kerajaan di Kathmandu, Nepal. – AP