Netanyahu ikrar bertindak keras ke atas serangan Syria

BAITULMAQDIS, 4 OGOS – Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu hari ini berikrar akan bertindak balas keras terhadap sebarang ancaman ke atas Israel setelah negara Yahudi itu menyerang sasaran tentera Syria sebagai balasan atas cubaan serangan di Golan Heights.

“Kami akan melakukan apa yang perlu untuk mempertahankan diri,” katanya semasa lawatan ke sebuah kemudahan tentera di tengah Israel.

“Ini bukan omong kosong; mereka menyerang Israel dan tentera menyokong mereka, ini harus dipandang serius,” tambah perdana menteri itu. Israel melancarkan serangan udara ke atas sasaran ketenteraan di selatan Syria pada Isnin lalu.

Tentera mengatakan pihaknya membalas selepas cubaan menanam bahan letupan di Golan Heights, yang diduduki oleh Israel sejak 1967.

Agensi berita kerajaan Syria, Sana mengatakan, helikopter Israel melancarkan roket ke arah tentera Syria berhampiran Quneitra di selatan tetapi hanya menyebabkan kerosakan material.

Ia juga mengatakan pertahanan udara telah bertindak dekat ibu kota Syria. Ketegangan sudahpun meningkat antara kedua-dua negara itu.

Bulan lalu, helikopter tentera Israel menyerang sasaran ketenteraan di selatan Syria sebagai balasan terhadap tembakan peluru sebelumnya ke arah Israel.

Pada awal Isnin, tentera Israel mengatakan telah membunuh empat orang yang meletakkan bahan letupan dekat kawasan Golan Heights.

Beberapa media Israel melaporkan bahawa tindakan itu sebagai tindak balas terhadap peningkatan ancaman dari kumpulan Syiah-Lubnan yang disokong oleh Iran, Hizbullah, yang memiliki sokongan yang signifikan di Syria. – AFP

Kereta kebal tentera Israel mengambil bahagian dalam latihan di Golan Heights berhampiran sempadan dengan Syria, semalam. – AFP