Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Netanyahu tolak gesaan untuk gencatan senjata

  KHAN YOUNIS, 31 OKT – Tentera darat Zionis Israel menolak lebih dalam ke Gaza pada kelmarin, mara dengan kereta kebal dan kenderaan berperisai lain di bandar utama wilayah itu dan membebaskan seorang askar yang ditawan oleh pejuang Hamas.

  Perdana menteri Israel menolak gesaan untuk gencatan senjata ketika serangan udara mendarat berhampiran hospital di mana beribu-ribu rakyat Palestin berlindung di samping mereka yang cedera.

  Tentera berkata seorang askar yang ditangkap semasa serangan Hamas pada 7 Oktober telah diselamatkan di Gaza,  penyelamatan pertama sejak perang selama berminggu-minggu bermula.

  Pegawai tentera memberikan beberapa butiran tetapi berkata dalam satu kenyataan bahawa Pvt. Ori Megidish, 19, dalam keadaan baik dan telah bertemu dengan keluarganya.

  Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu mengalu-alukan pulangnya, berkata ‘pencapaian’ oleh pasukan keselamatan Israel “menilustrasikan komitmen kami untuk membebaskan semua tebusan.”

  Beliau juga menolak gesaan untuk gencatan senjata untuk memudahkan pembebasan tawanan atau menamatkan perang, yang menurutnya akan panjang dan sukar. “Gesaan untuk gencatan senjata adalah seruan agar Israel menyerah kepada Hamas,” katanya pada sidang akhbar. “Itu tidak akan berlaku.”

  Netanyahu, yang menghadapi kemarahan yang memuncak atas kegagalan Israel menghalang serangan mengejut terburuk ke atas negara itu dalam setengah abad, juga berkata beliau tidak bercadang untuk meletak jawatan.

  Netanyahu telah menghadapi tekanan yang semakin meningkat untuk mendapatkan pembebasan mereka walaupun Israel bertindak untuk menghancurkan pejuang Hamas dan menamatkan pemerintahannya selama 16 tahun ke atas wilayah itu.

  Hamas, yang telah membebaskan empat tebusan, berkata ia akan melepaskan yang lain sebagai balasan untuk beribu-ribu tahanan Palestin yang ditahan oleh Israel, termasuk ramai yang terlibat dalam serangan maut ke atas Israel. Israel telah menolak tawaran itu, dan Netanyahu berkata pencerobohan darat ‘mencipta kemungkinan’ mengeluarkan tebusan, sambil menambah bahawa Hamas “hanya akan melakukannya di bawah tekanan.”

  Hamas mengeluarkan video pendek pada kelmarin yang dikatakan menunjukkan tiga tawanan wanita lain. Salah seorang wanita menyampaikan kenyataan ringkas mengkritik tindak balas Israel terhadap krisis tebusan. – AP

  Penduduk Palestin memindahkan mangsa yang terselamat dalam pengeboman Israel di Semenanjung Gaza di Rafah pada kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China hantar lagi bantuan Palestin

  BEIJING, 17 APRIL - Barang bantuan kemanusiaan China untuk rakyat Palestin akan tiba di Lapangan Terbang Ei Arish dan Pelabuhan Said, Mesir masing-masing pada...