Netflix tawar perkhidmatan permainan video

SAN RAMON, CALIFORNIA, 21 JULAI – Netflix melaporkan kemelesetan paling teruk dalam pertumbuhan pelanggan dalam lapan tahun ketika orang ramai keluar daripada sekatan pandemik.

Oleh yang demikian ia telah menambah tarikan baharu kepada tawaran produknya, permainan video.

Semalam, syarikat penstriman video itu mengumumkan ia akan menawarkan permainan video dalam pelan langgannya secara percuma, namun tidak berkata bila perkhidmatan tersebut akan dilancarkan atau jenis permainan yang akan dibangunkan.

Pelan perkembangan tersebut diumumkan bersempena dengan pengeluaran laporan pendapatan terbaharu Netflix. Penyata kewangan menunjukkan perkhidmatan video menambah 1.5 juta pelanggan dalam tempoh April-Jun. Ia lebih baik daripada pertambahan yang diramalkan pengurusan selepas perkhidmatan itu mencatat permulaan yang lembap pada bulan musim sejuk, namun masih jauh lebih rendah daripada kadar pertumbuhan sejak beberapa tahun ini.

Kini Netflix mencatat satu lagi kemajuan dengan menawarkan permainan video yang bertujuan mengembangkan lagi portfolio perniagaan mereka. Syarikat berpangkalan di Los Gatos, California mengesahkan pelan pada minggu lalu apabila ia mengumumkan penggajian eksekutif permainan video, Mike Verdu, untuk meninjau potensi peluang dalam bidang hiburan.

“Sebab kami melakukannya adalah untuk membantu perkhidmatan langganan berkembang dan menjadi lebih penting dalam kehidupan orang,” beritahu CEO Netflix Reed Hastings kepada pelabur semasa perbincangan semalam. Meskipun kemelesetan pertumbuhan pada tahun ini, Netflix setakat ini kekal satu perkhidmatan penstriman terbesar dunia dalam bidang yang semakin kompetitif yang termasuk Walt Disney Co., HBO, Amazon dan Apple. Netflix mempunyai 209 juta pelanggan di seluruh dunia pada Jun. – AP

Gambar bertarikh 13 Ogos 2020 menunjukkan logo untuk Netflix pada alat kawalan jauh di Portland, Oregon. Netflix mengumumkan rancangan untuk menambah permainan video kepada pelan langganan secara percuma. – AP