Nets rancang sambung kontrak Harden, Irving

NEW YORK, 22 SEPT – Brooklyn Nets mengadakan perbincangan ‘positif’ dengan James Harden dan Kyrie Irving (gambar) mengenai lanjutan kontrak dan pasukan tersebut berhasrat untuk memiliki barisan pemain yang mampu memenangi kejuaraan, menurut pengurus Sean Marks, kelmarin.

Harden dan Irving dilaporkan hampir bersetuju kontrak jangka masa panjang yang akan menyaksikan kedua-dua pemain tersebut akan terus bersama Brooklyn Nets selama tiga hingga empat musim.

“Kami telah mengadakan perbincangan positif bersama kedua-dua pemain,” kata Marks. “Kami tidak sabar untuk meneruskan perbincangan dalam masa dua minggu akan datang,” tambahnya.

Irving dan Harden membentuk gandingan ‘Big Three’ di Brooklyn bersama-sama Kevin Durant, namun masalah kecederaan musim lalu yang menyebabkan ketiga-tiga bintang tersebut jarang beraksi bersama-sama.

Kedua-dua pemain terlepas peluang beraksi di perlawanan playoff menentang Milwaukee Bucks dalam pertemuan separuh akhir Eastern Conference musim lalu ketika Nets tersingkir di perlawanan ketujuh. Marks berkata Harden dan Irving bersedia untuk memulakan musim 2021-2022 yang bakal diadakan bulan hadapan.

“Dari pemantauan kami, mereka kelihatan sangat baik,” kata Marks. “Pasukan dan kakitangan kejurulatihan kami sentiasa bersama mereka, menghabiskan masa bersama dan dalam keadaan baik serta bersedia untuk bermain seperti keseluruhan rakan sepasukan lainnya.”

Marks berkata Nets akan memulakan musim tersebut dengan sasaran kejuaraan yang realistik.

“Matlamat kami adalah untuk menjadi pasukan mampu bertahan sehingga penghujungnya,” kata Marks. “Mungkin terdapat enam atau lapan atau 10 pasukan yang mempunyai matlamat yang sama.

“Bagi kami ia adalah mengenai mendapatkan kejuaraan dan tidak berganjak daripadanya. Kami mahu melakukan segalanya untuk cuba mencapai matlamat kami.” – AFP