Sunday, March 26, 2023
27.2 C
Brunei

-

New Zealand tekad kurangkan ancaman keganasan

WELLINGTON, 15 MAC – Kerajaan New Zealand komited untuk mengurangkan ancaman keganasan dan ekstremisme ganas kepada rakyat New Zealand.

Andrew Little, ketua menteri penyelaras untuk Maklum Balas Kerajaan kepada Suruhanjaya Siasatan Diraja terhadap serangan pengganas di Masjid Christchurch, membuat kenyataan itu sebelum menghadiri Mesyuarat Sub-Rantau keempat mengenai Membanteras Keganasan dan Keselamatan Transnasional yang akan diadakan di Melbourne , Australia.

Dipengerusikan bersama oleh Australia dan Indonesia, mesyuarat itu menjadi platform perbincangan dan kerjasama mengenai keselamatan termasuk keselamatan global, daya tahan siber, menentang serta mencegah keganasan dan ekstremisme, kata Little.

Mesyuarat itu turut dihadiri Brunei, Malaysia, New Zealand, Filipina, Singapura dan Thailand, lapor Xinhua.

Tahun ini menandakan ulang tahun keempat serangan Masjid Christchurch 2019, antara serangan pengganas paling terkenal di New Zealand.

Seorang lelaki bersenjata menyerang dua masjid di Christchurch, pada 15 Mac 2019, membunuh 51 orang dan mencederakan 40 yang lain. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -