New Zealand umum kes COVID-19 pertama selepas 102 hari

WELLINGTON, 11 OGOS – New Zealand mengumumkan jangkitan COVID-19 pertama dari jangkitan komuniti setelah lebih dari 100 hari bebas daripada virus itu hari ini dan mengeluarkan perintah berkurung di rumah untuk bandar terbesar di negara itu.

Setelah mendapat pujian global atas kejayaannya mengekang penularan virus itu, Perdana Menteri Jacinda Ardern mengatakan empat kes telah disahkan dalam sebuah keluarga di Auckland dari sumber yang tidak diketahui.

“Setelah 102 hari, kami mempunyai kes pertama COVID-19 di luar pusat pengasingan atau kuarantin yang dikendalikan, kami semua telah bekerja keras untuk mencegah senario ini,” katanya ketika temu bual dalam sebuah rancangan di televisyen.

“Kami juga telah merancang dan mempersiapkannya.

“Sehingga hari ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah memuji negara ini sebagai negara contoh kepada yang lain kerana berjaya mencegah penularan jangkitan dalam masyarakat”.

New Zealand melaporkan hanya 22 kes kematian dengan populasi penduduk sekitar lima juta dan tidak mencatat penularan jangkitan komuniti sejak 1 Mei lalu.

Hasilnya, warga New Zealand menikmati cara hidup hampir normal tanpa perlu melakukan penjarakan fizikal dan penonton dibenarkan hadir dalam acara sukan dan budaya.

Tetapi pihak berkuasa kesihatan telah berulang kali memperingatkan orang ramai untuk tidak berpuas hati dan mengatakan gelombang jangkitan kedua tidak dapat dielakkan. – AFP