Newster lupus sisa perubatan lebih selamat

ROM – Syarikat pengilang Itali bagi pelupusan produk sisa perubatan berteknologi tinggi, Newster telah dilancarkan di pasaran besar-besaran China di Ekspo Import Antarabangsa China (CIIE), dalam tempoh beberapa bulan selepas disahkan oleh agensi kesihatan dan alam sekitar dari negara tersebut.

Syarikat yang berpangkalan di Rimini itu membangunkan produk yang boleh membuang sisa perubatan dengan selamat yang mungkin membawa virus dan bakteria, tanpa memerlukan pembakaran. Selama bertahun-tahun, syarikat itu telah memberi tumpuan kepada pasaran Asia – kira-kira satu perempat daripada jumlahnya adalah di Indonesia, sebagai contoh – walaupun baru-baru ini mula memberi tumpuan kepada China.

Sebaik sahaja syarikat itu mendapatkan pensijilan yang diperlukan, ia segera mendaftar untuk CIIE ke-4, yang berlangsung dari 5 hingga 10 November.

“Ekspo itu merupakan langkah penting bagi syarikat kami dan menjadi peserta tahun ini telah menjadi keutamaan,” beritau Marco Pericoli, pengarah teknikal syarikat, kepada Xinhua.

Perjalanan Pericoli untuk menghadiri ekspo itu sendiri memerlukan kuarantin COVID-19 semasa ketibaan di China dan pengasingan diri apabila kembali ke Itali.

“Ini adalah pendekatan pertama kami ke pasaran China dan kami ingin melakukannya dengan betul,” kata Pericoli. “Ia berbaloi dengan usaha tambahan untuk saya berada di ekspo itu secara peribadi.”

Mesin Newster itu mensteril sisa perubatan dengan cara yang lebih mesra alam dan berisiko rendah berbanding mesin yang menggunakan kaedah pembakaran, yang amat relevan di tengah-tengah peningkatan risiko kesihatan yang ditimbulkan oleh pandemik COVID-19, kata Pericoli.

Syarikat itu berharap untuk meningkatkan profilnya di CIIE dan akhirnya mencari rakan kongsi tempatan yang akan membantu Newster dalam bertapak di pasaran China yang kompleks.

Pericoli berkata syarikat itu akan terus memberi tumpuan kepada Asia secara umum kerana ia beroperasi di 43 negara – tetapi China mempunyai potensi untuk menjadi pasaran terbesar syarikat itu setakat ini.

“Jika keadaan berkembang seperti yang kita harapkan, China mungkin akan mewakili 50 atau 60 peratus daripada jumlah jualan kami dalam beberapa tahun,” katanya. “Jika itu berlaku, ia akan bermula dengan pensijilan kawal selia tahun ini dan kehadiran kami di CIIE.” – Xinhua

Kaedah membuang sisa perubatan yang dibangunkan Newster adalah lebih selamat tanpa memerlukan pembakaran.