Neymar cedera, terlepas aksi Liga Juara-Juara

PARIS, 19 OKT – Neymar telah dikecualikan dalam perlawanan kumpulan A Liga Juara-Juara Paris Saint-Germain menentang RB Leipzig pada hari ini atas sebab kecederaan otot aduktor, kata kelabnya.

PSG mengatakan dalam buletin perubatan kelmarin bahawa Neymar ‘mengalami kesakitan di pangkal paha sejak kembali daripada perlawanan antarabangsa dan akan menjalani lebih banyak rawatan dalam beberapa hari ke seterusnya sebelum kembali menjalani latihan penuh’.

Pemain termahal dunia itu menjaringkan gol untuk Brazil semasa kemenangan kelayakan Piala Dunia 4-1 menentang Uruguay pada Khamis lalu, bermain selama 90 minit dalam perlawanan tersebut setelah tampil seri 0-0 menentang Colombia pada hujung minggu sebelumnya.

Dia tidak bermain untuk PSG ketika mereka menewaskan Angers 2-1 dalam Liga 1 pada Jumaat lalu, perlawanan yang juga tidak disertai oleh Lionel Messi.

Pemain Argentina itu akan kembali menentang Leipzig di Parc des Princes ketika PSG berusaha untuk membina kemenangan 2-0 ke atas Manchester City dalam pertandingan Liga Juara-Juara mereka bulan lalu.

Manakala Neymar, berharap dapat pulih tepat pada waktu untuk bermain menentang Marseille pada hujung minggu depan.

Walaupun cedera, Neymar dilihat turut menjalani latihan kelmarin, tidak seperti Mauro Icardi, yang tidak hadir atas sebab ‘masalah peribadi’ menurut Pochettino.

Laporan media di Perancis mengatakan bekas pemain penyerang Inter, Icardi telah pergi ke Milan untuk menyelesaikan masalah hubungan dengan pasangannya Wanda Nara, yang juga merupakan ejennya. – AFP

Aksi pemain depan PSG, Neywar sewaktu dalam latihan di Saint Germain-en-lave kelmarin. – AFP