NFABD sertai Kongres FIFA ke-70 secara maya

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 SEPT – Persatuan Bolasepak Kebangsaan Negara Brunei Darussalam (NFABD) yang diketuai oleh presiden persatuan, Pengiran Haji Matusin bin Pengiran Haji Matasan telah menghadiri Kongres FIFA kali ke-70 menerusi konferensi video baru-baru ini.

Acara yang diadakan secara maya menandakan pertama kalinya bersidang secara berjauhan sejak penubuhannya pada 1904 disebabkan oleh pandemik COVID-19.

Turut menghadiri persidangan tersebut ialah Setiausaha Agung NFABD, Awang Mohd Shahnon bin Haji Mohd Salleh dan Timbalan Setiausaha Agung, Dayang Siti Zuraina binti Abdullah.

Presiden FIFA, Gianni Infantino berkata dalam ucapan alu-aluannya, “Kita bersidang hari ini dalam keadaan yang berbeza. Pandemik koronavirus telah menyebabkan 211 ahli persatuan FIFA tidak dapat berada di dalam sebuah bilik, kita semua berada lebih dekat dengan tempat masing-masing.

“Meskipun kita terpisah dari segi geografi, akan tetapi kita kekal bersatu dalam matlamat kita untuk memastikan kelangsungan hidup dan meneruskan sukan bola sepak,” jelasnya.

Presiden NFABD, Pengiran Haji Matusin menghadiri kongres FIFA kali ke-70 secara maya baru-baru ini. – Gambar oleh NFABD

Presiden badan pengurusan dunia itu turut menyentuh mengenai bagaimana pandemik COVID-19 telah memberi kesan kepada bola sepak di seluruh dunia.

“Virus itu telah menunjukkan bertapa rapuhnya kita tetapi bagaimana kita berhubung dan bagaimana dunia menjadi global kerana dunia kekal teguh, sebagaimana dunia bola sepak masih teguh.”

Beliau menambah, “Virus telah menunjukkan kepada kita kesihatan merupakan perkara yang paling penting dimiliki. Kesihatan akan sentiasa diutamakan daripada bola sepak.”

Mengenai memberikan bantuan kepada sukan bola sepak dengan krisis yang melanda, Infantino berkata satu rancangan akan diperkenalkan.

“Kami telah mereka sebuah program bantuan dengan kebertanggungjawaban dan pengurusan yang baik,” tambahnya.

Sementara itu Pengiran Haji Matussin berkata, “Malangnya penularan wabak berlaku pada tahun pertama saya dilantik menjadi presiden, tetapi pada penghujungnya keadaan pasti kembali pulih.

“Sama seperti FIFA, kami mahu menjadikan bola sepak di Negara Brunei Darussalam kekal bersih dan sihat, dengan penambahan yang mudah untuk diikuti dengan perkembangan semasa dan mendorong untuk berkembang.

“NFABD kini mempertimbangkan untuk penjenamaan semula, untuk memberikan persatuan yang lebih kukuh dan bersemangat dalam menjalankan sukan bola sepak di Negara Brunei Darussalam. Insya Allah, kami akan membuat perubahan besar dalam bola sepak kebangsaan tidak lama lagi,” tambahnya.

Kongres kali ke-70 pada asalnya dijadualkan diadakan di Addis Ababa, Utopia pada bulan Jun 2020.