Wednesday, February 1, 2023
23.8 C
Brunei

-

Nigeria turut memeriahkan Tahun Arnab

ABUJA – Aroma makanan Cina memenuhi ruang udara ketika orang ramai dari semua lapisan masyarakat berkumpul dalam semangat perayaan.

Menjelang Tahun Arnab ini, masyarakat Cina di Nigeria mengadakan sambutan karnival, Sabtu lalu.

Perayaan Tahun Baharu Cina (TBC) amat relevan bagi orang Cina tempatan, yang ingin mengekalkan tradisi dan berkongsi budaya mereka dengan jiran dan rakan Nigeria mereka.

Di bawah kanopi yang muncul berjenama di Pusat Kebudayaan China di Abuja, beberapa meja sarat dengan masakan Cina, seperti ladu, mi dan kek beras. Orang ramai bersuka ria dan berhimpun ramai untuk merasai makanan enak yang dipamerkan.

“Ia cukup bagus untuk kami merasakan pengalaman budaya Cina di Nigeria dan bagi kami untuk mengenali budaya mereka, makanan mereka, dan apa yang mereka wakili,” Maryjude Ayodele, seorang ahli perniagaan, memberitahu Xinhua.

Para tetamu menyaksikan pertunjukan kaligrafi Cina semasa acara yang diadakan sempena sambutan Tahun Arnab yang akan datang di Abuja, Nigeria. – Xinhua
Persembahan tarian naga semasa acara yang diadakan sempena sambutan Tahun Arnab yang akan datang di Abuja, Nigeria. – Xinhua

Memaparkan kertas putih di mana namanya telah ditulis dengan aksara Cina di bawah satu kanopi, Ayodele memuji tahap ‘pertukaran budaya Nigeria-China’.

Perhimpunan itu adalah salah satu acara yang dianjurkan oleh kedutaan China untuk meraikan TBC, juga dikenali sebagai Festival Musim Bunga, yang jatuh pada 22 Januari ini.

Sambutan itu mencapai kemuncaknya dengan tarian naga, tarian tradisional Cina yang dipersembahkan untuk menghalau roh jahat dan membawa tuah.

Naga panjang berliku-liku itu berpusing dan membelok melalui permaidani merah panjang, memukau penonton dengan pergerakannya yang lincah. Naga itu, diperbuat daripada sutera dan kertas berwarna-warni, dimainkan oleh sekumpulan penari Nigeria yang bergerak mengikut rentak gendang dan simbal.

Sambutan meriah itu diserikan oleh rombongan tempatan dan kumpulan seni sekolah yang mempersembahkan pelbagai tarian Nigeria selain persembahan seruling dan tarian Cina.

Cui Jianchun, Duta Besar China ke Nigeria, menekankan pertukaran rakyat dengan rakyat antara kedua-dua negara telah merapatkan perbezaan budaya dan memupuk rasa kemasyarakatan dan keharmonian.

Sambutan itu akan membantu masyarakat Cina di sini menandakan Festival Musim Bunga yang akan datang dan menawarkan peluang kepada rakyat Nigeria untuk memahami budaya Cina, lapor Cui.

Tang Fanli, ibu kepada tiga orang anak, akan menghabiskan Festival Musim Bunga keempatnya di Nigeria.

Dia membawa anak-anaknya ke sana kerana mahu mereka merasai sendiri kemeriahan suasana perayaan TBC selain mengenali adat dan tradisi China. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hampir 50 maut dalam insiden letupan masjid

PESHAWAR, PAKISTAN, 30 JAN – Pegawai polis antara kira-kira 47 orang terbunuh dan 150 lagi cedera dalam satu letupan di sebuah masjid di dalam...
- Advertisment -