Monday, October 2, 2023
23 C
Brunei

  -

  Nikmati keindahan musim bunga di bandar Hanoi

  HANOI — Sebagai persediaan untuk perayaan Tahun Baharu Cina (TBC) yang akan datang, jalan bunga dan pejalan kaki telah disediakan di barat ibu kota Vietnam.

  Setakat ini, ratusan orang termasuk warga asing telah mengunjungi kawasan itu.

  Terletak di kawasan kediaman Mailand Hanoi City-Splendora di daerah pinggir bandar Hanoi di Hoai Duc, jalan yang dihiasi dengan bunga dibukakan kepada orang ramai pada Sabtu lalu, untuk menyambut tahun harimau yang akan datang.

  Selain sebagai tempat untuk penduduk Hanoi menikmati suasana musim bunga dengan beribu-ribu bunga yang indah dan eksotik, jalan ini juga mempromosikan nilai budaya bandar.

  Dengan tema The Glorious Journey of Vietnamese Tet, tema utama jalan itu ialah Hanoi yang lama dan cemerlang, penuh dengan daya hidup dan kreativiti untuk membawa keyakinan baharu tentang masa depan.

  Antara ciri utama jalan bunga ialah model kereta api, melalui permaidani bunga yang mekar. – Agensi

  Antara ciri utama jalan bunga ialah model kereta api, melalui permaidani bunga yang mekar. Orang ramai juga boleh menikmati beberapa aktiviti kebudayaan seperti membuat kuih chung dan day (nasi melekit berbentuk empat segi dan bulat), menulis kaligrafi, mencipta patung mainan doh, mencetak lukisan ukiran kayu Dong Ho dan membuat topi kon daun palma.

  Sebatang jalan baharu diberi nama Pont de Long Bien juga telah dirasmikan di kawasan itu. Ia bertujuan menghidupkan semula suasana Hanoi lama, jalan pejalan kaki telah dipertingkatkan dengan imej gerbang batu, rumah gaya Perancis dan gerai berhias tradisional yang menawarkan produk tradisional.

  Pembukaan kedua-dua jalan bunga dan kawasan pejalan kaki telah dianjurkan oleh Phu Long Corporation di bawah Kumpulan Sovico, dengan kerjasama Kementerian Luar Negeri, Jabatan Kebudayaan dan Sukan Hanoi, UNESCO dan UN-Habitat, bertujuan untuk menjadikannya sebuah acara tahunan yang menawarkan ruang kreatif dan budaya.

  Timbalan ketua Jabatan Kebudayaan dan Sukan Hanoi Tran Thi Van Anh berkata jalan-jalan berkenaan adalah antara aktiviti Kumpulan Sovico untuk melaksanakan komitmen dan inisiatif untuk menyertai rangkaian bandar kreatif UNESCO dalam tempoh 2021-25.

  “Jalan-jalan juga membantu membentuk ruang budaya baharu di kawasan Barat bandar itu,” katanya.

  Jalan bunga dan jalan pejalan kaki dibuka setiap hari kepada orang ramai sehingga 6 Februari, dari 9 pagi hingga 9 malam. Pesta musim bunga menawarkan produk dari seluruh negara.

  Beribu-ribu produk, termasuk barangan pertanian, kepakaran tempatan, kraftangan dan produk cenderahati diperkenalkan pada Pameran Musim Bunga 2022 yang dimulakan pada hari Sabtu.

  Acara ini menampilkan 50 gerai yang menjual produk dari 20 wilayah dan bandar di seluruh negara. Semua produk mempunyai asal usul yang jelas dan bereputasi serta pensijilan petunjuk geografi (GI), memenuhi piawaian keselamatan makanan seperti VietGAP dan Global GAP.

  Bunga, tumbuhan hiasan dan barangan yang dihidangkan semasa TBC juga boleh didapati di pameran itu.

  Dao Van Ho, pengarah Pusat Promosi Perdagangan Pertanian Kementerian Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar, berkata pameran itu bertujuan mempromosikan perdagangan produk pertanian serta merangsang penggunaan barangan, terutamanya dalam konteks pandemik COVID-19. – ANN/VNS

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Ikan paus langgar bot, 1 maut, 1 cedera  

  SYDNEY, 1 OKT - Seorang lelaki maut dan seorang lagi cedera selepas seekor ikan paus melanggar sebuah bot di luar pantai timur Australia, kelmarin,...

  Singa baham tuan