Nilai pasaran perpindahan bola sepak China merudum

HONG KONG, 27 FEB – Nilai pasaran bola sepak China runtuh ekoran wabak koronavirus dan skala gaji pemain yang baharu, dengan Odion Oghalo dilihat mengetuai pemain-pemain luar untuk berhijrah keluar dari China.

Shanghai SIPG memecah rekod perpindahan Asia apabila mereka menandatangani Oscar dari Chelsea tiga tahun lalu dengan nilai perpindahan sebanyak 60 juta euro, berserta Hulk, Marounane Fellaini, Javier Mascherano dan Carlos Tevez semuanya turut perpindah ke China pada tahun-tahun kebelakangan.

Dengan kehadiran pemain-pemain tersebut ke China, telah menyebabkan kerisauan dari liga kejohanan utama di Eropah dengan menuduh pasukan-pasukan China menghuru-harakan jendela perpindahan dengan menawarkan gaji yang terlalu tinggi.

Tetapi sekarang telah ditetapkan bahawa jumlah tertinggi permain adalah sebanyak 3 juta euro setahun, dan Liga Super China telah tertangguh disebabkan penularan COVID-19, dan ini menjadikan China bukan lagi sebuah destinasi pilihan seperti dahulu.

Yang paling mencuri tumpuan adalah apabila penyerang Ighalo menyertai Manchester United secara pinjaman dari Shanghai Shenhua dan pemain sayap Belgium Yannick Carrasco kembali menyertai Atletico Madrid dari Dalian.

Harry Belford Spencer, pengasas bersama First Pick group,syarikat penasihat sukan yang berpangkalan di Shanghai, berkata ketidakpastian yang tercetus oleh koronavirus telah menghilangkan prospek pemain luar menyertai dan hilang sokongan kelab China untuk melakukan urus niaga. – AFP