Nintendo catat keuntungan tahunan AS$4.4 bilion

TOKYO, 6 MEI – Nintendo melaporkan keuntungan tahunan yang dicatatkan hari ini setelah perintah berkurung koronavirus menyebabkan penjualan konsol Nintendo Switch melambung tinggi, tetapi gergasi permainan video Jepun itu memberi amaran bahawa tahun pandemik akan berdepan kesulitan berulang.

Firma itu mengatakan keuntungan bersih melonjak 85.7 peratus dari tahun sebelumnya kepada 480.4 bilion yen (AS$4.4 bilion) untuk tahun fiskal hingga bulan Mac menyangkal ramalan pendapatan 400 bilion yen.

Ia mencatatkan rekod keuntungan sebelumnya pada 2008-09, ketika menjana pendapatan besar didorong oleh kejayaan konsol Wii dan DSnya.

Penjualan untuk tahun fiskal sebelumnya melonjak 34.4 peratus menjadi 1.76 trilion yen pada hasil kukuh, termasuk kejayaan penjualan konsol Switchnya dan permainan video ‘Animal Crossing’, yang menjadi kesukaan ramai semasa virus.

Walaupun gelombang infeksi baharu telah melenyapkan harapan pemulihan ekonomi di banyak industri, sekatan berturut-turut telah membantu meningkatkan nasib syarikat permainan video.

Tetapi Nintendo meramalkan tinjauan yang lebih sukar untuk tahun fiskal 2021-22, dengan keuntungan bersih 340 bilion yen pada penjualan 1.6 trilion yen.

“Mengenai risiko yang berkaitan dengan COVID-19, penawaran produk mungkin terjejas sekiranya pengeluaran dan penghantaran terhalang,” kata Nintendo dalam satu kenyataan.

“Faktor risiko lain yang sukar untuk diramalkan juga terus ada, yang merangkumi bidang seperti pembangunan dan pemasaran produk dan perkhidmatan,” katanya. – AFP

Seorang pelanggan ketika mengunjungi kedai permainan video produk Nintendo di Tokyo semalam. – AFP