Nishikori disahkan positif COVID-19

NEW YORK, 17 OGOS – Pemain tenis Jepun, Kei Nishikori, naib juara Terbuka AS 2014, berkata kelmarin bahawa dia telah dijangkiti COVID-19 dan telah menarik diri dari kejohanan ATP di New York dan Terbuka AS tahun ini akan bermula dalam dua minggu lagi.

Pemain nombor 31 dunia, Nishikori berkata dia telah mengambil ujian dan mendapati keputusannya adalah positif kelmarin di Florida dan akan menjalani pengasingan diri meskipun mempunyai gejala ringan. Dia dan pasukannya merancang untuk membuat lebih banyak ujian dan keputusan akan di kemas kini pada Jumaat.

“Saya mempunyai berita yang kurang baik,” Nishikori berkata dalam kenyataan yang dimuat naik menerusi media sosial. “Pagi ini, semasa berada di Florida, saya menjalani ujian COVID-19 dan disahkan positif.”

Nishikori merancang untuk terbang ke New York hari ini menjelang Terbuka Western dan Southern minggu ini, acara yang selalunya diadakan di Cincinnati tetapi telah dipindahkan ke New York dalam penempatan kuarantin sebagai persediaan final Terbuka AS, yang bermula pada 31 Ogos dalam suasana gelembung yang sama.

“Saya terpaksa menarik diri dari kejohanan Cincinnati untuk kali ini,” Nishikori berkata. “Saya merasa sangat baik dan mempunyai gejala ringan dan saya menjalani pengasingan diri bagi keselamatan semua.”

Nishikori menikmati kejayaan Grand Slam di Flushing Meadows, termasuk tewas kepada Marin Cilic pada final 2014 dan separuh akhir pada 2016 dan 2018.

Kejayaan terakhir Nishikori adalah semasa di Brisbane pada 2019, memenangi enam dari 12 kejuaraan ATP di Amerika Syarikat. – AFP

Kei Nishikori berkata bahawa dia telah dijangkiti COVID-19 dan telah menarik diri dari kejohanan ATP di New York. – AFP