Nivar ancam India, ribuan dipindah

PUDUCHERRY, INDIA, 25 NOV – Ribuan penduduk di tenggara India mengambil keputusan untuk meninggalkan rumah masing-masing dan berpindah susulan taufan yang dijangka melanda selepas tengah malam ini, membawa hujan lebat.

Pakar kaji cuaca menjangkakan Taufan Nivar itu akan mengakibatkan tiupan angin berkelajuan 120 kilometer sejam (km/j) dan meningkat kepada 145 km/j ketika membadai kawasan daratan.

Ribuan petugas kecemasan peringkat persekutuan dan negeri dikerah ke wilayah selatan India, iaitu Tamil Nadu, Andhra Pradesh dan Puducherry yang dijangka kawasan paling teruk dilanda puting beliung berkenaan pagi esok.

Pihak berkuasa tempatan setakat ini mengumumkan cuti umum yang menyaksikan kesemua operasi dihentikan, kecuali perkhidmatan kecemasan.

Jurucakap Jawatankuasa Pengurusan Krisis Kebangsaan berkata ribuan penduduk di negeri berkaitan sudah dipindahkan dari kediaman masing-masing bagi tujuan keselamatan.

Hujan lebat ketika ini melanda beberapa rantau dan dijangka bertambah buruk beberapa jam seterusnya.

Di Puducherry, jalan-jalan utama yang dibanjiri dan pasar di daerah itu lengang tanpa kehadiran orang ramai.

Leftenan Gabenor Puducherry, Dr Kiran Bedi, ketika mengulas mengenai bencana alam itu, merayu orang ramai supaya jangan berada di luar dan sentiasa mematuhi arahan pihak berkuasa.

“Pindah ke tempat lebih tinggi di mana-mana sekali pun. Kita ada sediakan pusat bantuan, justeru pindah ke sana,” katanya menerusi rakaman video yang dimuat naik dalam Twitter. – AFP

Seorang lelaki berlindung daripada hujan lebat semasa menyaksikan Lautan Hindi ketika Taufan Nivar mendekati pantai India pada 25 November. – AFP