Nokia 8 tampil mewah

HMD Global akhirnya telah melancarkan Nokia 8, telefon pintar kemegahan Android Nokia untuk menyaingi peranti-peranti kemegahan terkenal lain dalam pasaran.

Tarikan terbesar Nokia 8 adalah kameranya, yang mana telefon pintar ini merupakan yang pertama dihasilkan oleh syarikat berkenaan selepas menandatangani perkongsian dengan Carl Zeiss bulan lalu.

Telefon pintar ini didatangkan dengan dua sensor 13MP dengan lensa RGB dan monokrom serta apertur f/2.0 di belakang. Kamera belakang juga didatangkan dengan laser autofokus dan denyaran LED dua tona. Sementara itu, di depan terdapat sensor RGB 13 MP dengan kedua-dua kamera depan dan belakang berkeupayaan merakam video 4K.

GHD Global juga menekankan mengenai ‘boothies’ iaitu keupayaan untuk merakam imej dan video dari kamera depan dan belakang pada masa yang sama.

Di samping mengambil gambar daripada kedua-dua sensor pada masa yang sama dan menggabungkannya menjadi satu gambar, aplikasi Camera pada Nokia 8 akan membolehkan pengguna menyiarkan ‘boothies’ berkenaan sebagai video langsung HD-penuh ke Facebook dan YouTube. HMD berkata, mereka bekerjasama rapat dengan Qualcomm untuk membolehkan penstriman video Dual-Sight pada Nokia 8, sementara meminimumkan kesan haba pemprosesan yang diperlukan.

HMD juga menggunakan hubungannya Nokia untuk membawakan teknologi daripada kamera 360 VR Nokia ke dalam Nokia 8.

Nokia 8 menampilkan rekaan unibody yang dihasilkan daripada aluminium 6000-series dan akan terdapat dalam warna Polished Copper dan Polished Blue serta kemasan Tempered Blue dan Steel pusam.

Spesifikasi lain termasuk SoC Qualcomm Snapdragon 835 (4 teras Kyro 2.45GHz dan 4 teras Kyro 1.8GHz) yang menguasakan hampir kesemua telefon pintar kemegahan Android lain dalam generasi ini.

Hanya terdapat satu varian bagi peranti ini dengan RAM 4GB dan storan dalaman 64GB, bagaimanapun ia akan terdapat dalam pilihan satu SIM dan dua SIM hibrid, bergantung pada pasaran. Ia juga menyokong kad mikroSD dengan kapasiti sehingga 256GB dan disokong dengan bateri 3090mAh.

Nokia 8 mempunyai paparan 2K LCD 5.23 inci dengan perlindungan Gorilla Glass 5 dan menonjolkan sambungan USB 3.1 Type-C serta jek fon kepala 3.5mm.

Peranti ini mempunyai ketebalan 4.6mm pada tepinya dan 7.9mm tebal pada modul kameranya. Nokia 8 dikatakan akan didatangkan terus dengan Android 0, manakala itu, perwakilan HMD Global mengesahkan bahawa syarikat dalam peringkat akhir menguji Android O bagi Nokia 8.