Sunday, April 21, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Noraiman bawa pulang gangsa

  Oleh Fadhil Yunus –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 30 OKT – Bintang lumba lari berhalangan Spartan baharu dari Brunei Darussalam, Noraiman Streaker menempa namanya di litar serantau dengan bergaya selepas meraih gangsa dalam Spartan Kuala Lumpur 2023 di Gamuda Cove di Malaysia kelmarin.

  Noraiman turut mengukir namanya dalam buku rekod sebagai peserta termuda negara yang menduduki tiga tempat teratas dalam sukan itu selepas mencatat masa 1:27:17s dalam Kategori Super (kumpulan umur 18-24 tahun).

  Dia ketinggalan di belakang pemenang, Abdulrahman Almonajed yang mencatatkan masa 1:15:44s dan pemenang pingat perak, Fayez Alkuzbari yang mencatatkan masa 1:26:28s. Kedua-duanya berasal dari Syria.

  “Ini adalah pertandingan pertama saya dan saya telah berlatih sejak empat bulan lalu, termasuk sesi treadmill sebagai persediaan untuk perlumbaan,” kata Noraiman kepada pemberita.

  Atlet berusia 21 tahun itu juga telah dilatih oleh rakan senegara, Shahril Muin, yang memenangi perak dan gangsa dalam Spartan Ultra Trifecta Weekend di Filipina pada November tahun lalu.

  Noraiman turut disertai oleh Afiqah binti Haji Hanapi untuk meraih penamat podium selepas mendapat tempat ketiga dalam Kategori Beast (kumpulan umur 25-29 tahun) baru-baru ini.

  Brunei juga dikenali sebagai negara kedua paling banyak menyertai pertandingan itu, hanya di belakang Singapura.

  Noraiman bergambar bersama pingat gangsa yang dimenanginya di Malaysia baru-baru ini. – GAMBAR OLEH FADHIL YUNUS
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...