Norrie bakal bertemu Draper di suku akhir

LONDON, 17 JUN – Cameron Norrie akan bertemu rakan senegara dari Britain, Jack Draper di pusingan suku akhir di Queen’s selepas masing-masing berjaya mencatat kemenangan dalam pusingan kedua perlawanan, kelmarin.

Norrie menyingkirkan pemain pilihan kelima, Aslan Karatsev 7-5, 6-2 dengan pemain Rusia itu tersingkir selepas terjatuh pada awal set kedua.

Pemain remaja, Draper, menduduki ranking ke-309 dunia, telah diberikan oleh penganjur kemasukan wildcard.

Dia mencatat kemenangan sulung dalam Jelajah ATP – dengan menundukkan pemain pilihan ketiga, Jannik Sinner pada Isnin – dengan kemenangan 7-6 (7/5), 7-6 (7/0) ke atas pemain dunia ke-39, Alexander Bublik dari Kazakhstan.

Rakan senegara dari Britain, Dan Evans dan Andy Murray mungkin mara ke pusingan suku akhir jika berjaya mengalahkan lawan masing-masing.

Norrie dan Draper turut menyaksikan kehadiran seramai 2,500 orang peminat ke gelanggang – dibenarkan masuk dengan protokol kesihatan COVID-19.

“Ini satu peningkatan dari pusingan pertama saya (kemenangan tiga set menentang lawan dari Sepanyol, Albert Ramos-Vinolas),” kata Norrie.

“Karatsev bukan seorang lawan yang mudah dan kembali bangkit dengan segera ketika menentang saya.”

Draper kelihatan hilang semangat dalam tie breaker pertama tetapi Bublik mensia-siakan dua pukulan servis dengan 5-4 dan pemain berusia 19 tahun melengkapkan kemenangan dengan pukulan menggunakan belakang tangan. – AFP

Aksi Cameron Norrie semasa pertemuan menentang Aslan Karatsev di Queen’s, baru-baru ini. – AP