Thursday, June 20, 2024
24 C
Brunei

  -

  Norway, Ireland, Sepanyol akan iktiraf negara Palestin

  OSLO, 22 MEI – Norway, Ireland dan Sepanyol mengumumkan pada hari ini bahawa mereka akan mengiktiraf negara Palestin, mendorong Israel untuk segera memanggil semula utusannya.

  Pemimpin Ireland berkata negaranya akan mengiktiraf Palestin sebagai sebuah negara tetapi tidak menyatakan masanya, manakala pemimpin Norway dan Sepanyol berkata negara mereka akan berbuat demikian mulai 28 Mei.

  Perdana Menteri Norway, Jonas Gahr Store membuat pengumuman itu di Oslo, Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sanchez di Madrid dan Perdana Menteri Ireland Simon Harris di Dublin.

  Israel segera mengumumkan bahawa ia memanggil semula utusannya ke Ireland dan Norway untuk ‘perundingan segera’.

  “Hari ini, saya menghantar mesej tajam kepada Ireland dan Norway: Israel tidak akan meneruskan perkara ini secara senyap,” kata Menteri Luar Israel Katz dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa beliau merancang untuk melakukan perkara yang sama dengan dutanya di Sepanyol.

  Kementerian luar Israel sebelum ini telah menyiarkan mesej video yang ditujukan kepada Ireland di platform media sosial X memberi amaran bahawa “mengiktiraf negara Palestin berisiko menjadikan anda bidak di tangan Iran dan Hamas”, sambil menambah langkah itu “hanya akan mencetuskan ekstremisme dan ketidakstabilan.”

  Israel berkata rancangan untuk pengiktirafan Palestin merupakan ‘hadiah untuk keganasan’ yang akan mengurangkan peluang penyelesaian rundingan untuk perang di Gaza. – AFP

  Perdana Menteri Norway, Jonas Gahr Store bercakap semasa sidang akhbar, pada hari ini, di mana beliau mengiktiraf Palestin sebagai negara merdeka mulai 28 Mei, di Oslo. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...