Wednesday, February 1, 2023
25.4 C
Brunei

-

Notis pemberitahuan perlu lengkap

Alhamdulillah situasi COVID di Brunei kini semakin terkawal dan pengemaskinian langkah-langkah pengawalan terus dibuat oleh pihak relevan untuk mengembalikan keadaan senormal yang mungkin.

Namun perlu diingat, dalam keterujaan menjalani keadaan masa kini, kita perlu juga meningkatkan kewaspadaan terhadap jangkitan virus COVID meski-pun sudah dianggap sebagai penyakit biasa.

Sehubungan itu, Alhamdulillah sesetengah pihak masih melaksanakan penutupan sementara premis mereka jika berlakunya jangkitan COVID di kalangan kakitangannya, di mana pem-beritahuan penutupan dibuat di premis mereka dan disebarkan melalui media sosial.

Walau bagaimanapun, masih ada premis menyembunyikan sebab-sebab penutupan dan hanya mengatakan operasi mereka ditutup sementara, menjadikan pemberitahuan seperti tergantung.

Sebagai orang awam, penutupan tanpa alasan ini membangkitkan kebimbangan dan perasaan takut apa tah lagi jika pernah mengunjungi premis tersebut.

Mungkin ada yang menganggap perkara ini remeh, tetapi bagi saya yang menghidap kecelaruan keresahan (anxiety disorder) amat merasakan keadaan kita masih di bawah belenggu COVID dan penularan boleh sahaja berlaku dalam sekelip mata.

Tidak dinafikan sebelum ini saya berasa cemas untuk tampil di tempat awam namun berbekal tawakal saya cuba membawa diri saya seperti semasa normal dahulu.

Justeru, jika hendak membuat notis pemberitahuan, pihak relevan perlulah menyatakan dengan sepenuhnya, kerana ada dalam kalangan masyarakat belum lagi berlapang dada menerima keadaan COVID.

Hairun

Meskipun tindakan menyebarkan notis pemberitahuan adalah tepat, namun pemberitahuan itu seakan tidak kesampaian, dengan sebab-sebab penutupan tidak dinyatakan.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -