‘Nuad Thai’ tarik perhatian UNESCO

BANGKOK – Krairath Chantrasri, sangat berbangga dengan kemahiran dimilikinya yang sudah berusia lebih 2,000 tahun – teknik melipatkan badan, urutan siku Thailand, yang mana kedua-dua teknik ini akan dimasukkan dalam senarai warisan berprestij bagi Pertubuhan Pelajaran, Sains, dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

‘Nuad Thai’ – atau urutan Thailand – perkhidmatan yang ada di mana-mana sahaja di seluruh wilayah Thailand, dari spa-spa yang berkelas tinggi hinggalah ke tepi pantai Phuket serta rumah kedai pinggir jalan yang sederhana. Khidmat ini rata-rata menawarkan bayaran sebanyak AS$5 sahaja selama satu jam.

Minggu ini warisan tersebut bakal dimasukkan dalam senarai ‘Intangible Cultural Heritage’ UNESCO semasa perjumpaan di Bogota, Colombia pada 9 hingga 14 Disember ini.

Seorang guru dari Reclining Buddha School, Khairath, telah menolong beribu-ribu pelajar tempatan dan antarabangsa yang pergi ke sekolah tersebut setiap tahun.

Khairath, anak tukang urut merasa bangga apabila dia memainkan peranan dalam berkongsi warisan tradisional di sebuah kuil di mana persijilannya memberikan kebanggaan kepada mana-mana kedai urut. “saya merupakan waris bagi budaya ini,” katanya kepada AFP.

Tukang urut menunggu pelanggan di pinggir jalan Bangkok. –AFP
Pelancong mendapatkan khidmat urut di pusat urut tradisional Thailand Bangkok. – AFP

Dalam kuil Wat Pho, para pelatih akan belajar melalui buku panduan yang melihatkan sasaran akupunktur pada tubuh badan dengan menggunakan ibu jari, siku, lutut dan kaki serta gabungan perenggangan dalaman dan liuk badan.

Kaedah ini berasal dari India yang dibawa ke Thailand oleh beberapa orang doktor dan sami kira-kira 2,500 tahun yang lalu dan mewariskannya kepada pengikut kuil dan keluarga mereka.

Semasa pemerintahan Raja Rama III dalam abad ke-19, para sarjana mengukir pengetahuan tentang warisan tersebut pada dinding Wat Pho.

Namun, warisan ini telah tersebar pada tahun 1962 setelah pembentukan sekolah di sana, yang telah melatih seramai lebih 200,000 orang tukang urut yang dipraktikkan di 145 buah negara.

Khidmat urut ini telah memberikan pekerjaan kepada beribu-ribu orang Thailand.

Pengarah sekolah, Preeda Tangtrongchitr berkata, pada kebiasaannya penduduk Thailand akan memilih pekerjaan ini jika ekonomi mereka merosot.

“Bagi mereka yang kurang upaya dan mempunyai hutang, mereka akan memilih pekerjaan ini kerana mereka tidak memerlukan apa-apa bahan, cukup hanya tangan dan pengetahuan yang mereka ada,” katanya.

Kini, tukang urut yang berpengetahuan dan mempunyai pengalaman boleh mengenakan bayaran sehingga AS$100 sejam di Thailand dan berlipat ganda di luar negara seperti London, New York atau Hong Kong di mana urutan Thailand ini telah mendapat perhatian.

Namun latihan ini memerlukan masa yang panjang, kata salah seorang tukang urut profesional yang merantau ke Bangkok untuk mempelajari warisan ini.

“Teknik ini sangat teliti sehingga memerlukan banyak hal untuk diberikan perhatian,” kata tukang urut profesional yang berumur 34 tahun itu kepada AFP. Dia telah banyak menggunakan tapak tangannya untuk mengurut pada bahagian kepala kawannya sebagai latihan.

Kursus tersebut memfokuskan pengaliran darah untuk melegakan kesakitan pada otot-otot badan sehingga menyebabkan pelanggan menggerenyet daripada urutan tersebut.

Kajian telah membuktikan urutan ini dapat membantu untuk melegakan sakit sendi, sakit kepala, insomnia dan juga stres yang berlebihan.

Seorang jururawat dari Lyon France, Matthieu Rochefolle menambah, urut tradisional Thailand ini merupakan salah satu kemahiran yang dapat membantunya mengurangkan sakit badan pesakit tuanya. “Bahkan ia mampu menolong saya untuk mendapat sedikit wang untuk berbelanja.” – AFP