Wednesday, August 17, 2022
23.5 C
Brunei

Nur Syahirah tukang jahit ‘Dinosaur’

-

KUALA LUMPUR – Walaupun dalam keadaan panas terik, Nur Syahirah Harun, 29, tetap tekun menjahit ‘luka’ Tyrannosaurus Rex (T-Rex) bagi menutup semula permukaan kulit yang ‘dibedah’ untuk memperbaiki kerosakan motor pada replika dinosaur ‘animatronik’ bersaiz sebenar itu.

Ini dilakukannya bagi memastikan dinosaur ‘animatronik’ yang dipamerkan di Zoo Mini Taman Teruntum, Kuantan, Pahang boleh beraksi segera untuk tatapan pengunjung yang datang untuk menyaksikan haiwan prasejarah itu.

Bertugas sebagai renjer di Dinosaur Encounter di Pusat Sains Negara, Malaysia, bekas penjawat awam itu berkata kerja tersebut merupakan sebahagian daripada proses penyelenggaraan yang dibuat selepas memperbaiki kerosakan tertentu pada pelbagai replika robotik yang dipamerkan.

Katanya, secara asasnya, tugas renjer adalah memberi maklumat terperinci mengenai kehidupan dan ciri-ciri setiap spesies haiwan prasejarah itu kepada pengunjung.

“Apabila berlaku kerosakan, renjer akan memperbaiki motor yang terdapat di dalam replika ini yang mana kami perlu membelah bahagian yang terlibat, selepas selesai, ia perlu dijahit semula.

Nur Syahirah menjahit semula permukaan kulit replika haiwan prasejarah itu yang ‘dibedah’ untuk memperbaiki kerosakan agar para pengunjung dapat merasai sendiri aura kehidupan sebenar dinosaur pada zaman prasejarah. – Bernama
Kanak-kanak prasekolah membuat lawatan ke Pameran Dinosaur Encounter bagi merasai suasana pengalaman berinteraksi secara langsung bersama 18 ekor dinosaur animatronic di Zoo Mini Taman Teruntum, Kuantan, Pahang. – Bernama
Nur Syahirah Harun yang juga tukang jahit replika dinosaur bergambar bersama seekor daripada 18 ekor replika dinosaur animatronik yang diselenggarakannya pada pameran tersebut. – Bernama
Salah satu dinosaur animatronik yang terdapat di pameran tersebut. – Bernama

 

‘’Nampak mudah kan? Tapi, sebenarnya, tidak, dan bukan semua renjer mampu melakukannya. Buat masa ini, saya sedang melatih renjer lain,” katanya kepada Bernama. 

Nur Syahirah berkata luka atau kerosakan yang dimaksudkan adalah bahagian terbelah atau rosak di mana-mana permukaan kulit haiwan pra-sejarah itu termasuk pada bahagian kuku dan gigi, serta perlu dijahit dengan menggunakan dua bahan utama iaitu jarum melengkung seakan mata kail dan tali tangsi menerusi kaedah jahitan insang pari.

Tambahnya, selain minat dan kemahiran asas menjahit, renjer perlu mempunyai tubuh badan kecil supaya tidak memberi tekanan kepada dinosaur sehingga boleh menyebabkan rangka replika patah ketika prosedur menjahit dilakukan.

“Bayangkan dengan saiz dinosaur yang besar dan tinggi, kerja-kerja menjahit hanya boleh dilakukan secara manual bermula dengan meletakkan gam kemudiannya dicantum menggunakan stapler sebelum dijahit.

“Bahkan, sebelum dijahit, saya perlu memastikan semua kerja teknikal seperti pembaikan motor atau bahagian rangka yang patah telah dibaiki sepenuhnya,” katanya yang mengambil masa sehingga dua hari untuk menyiapkan tugas tersebut bergantung kepada keadaan kerosakan yang ada.

Tambahnya, selepas menjahit, kulit dinosaur yang diperbuat daripada silikon akan dicorakkan dengan menggunakan warna sepadan bertujuan menutup kesan jahitan terbabit.

Aksi Nur Syahirah ketika menjahit replika haiwan prasejarah itu di pameran Dinosaur Encounter di Zoo Mini Taman Teruntum, Kuantan menjadi tular di aplikasi TikTok, sekali gus berjaya menambat hati warganet berikutan keunikan melakukan proses penyelenggaraan tersebut.

Menurut Nur Syahirah pameran Dinosaur Encounter yang berteraskan teknologi realiti terimbuh atau augmented reality (AR), bertujuan mengajak pengunjung untuk merasai sendiri aura kehidupan sebenar dinosaur pada zaman prasejarah di tiga lokasi iaitu Pusat Sains Negara, Zoo Melaka di Melaka dan Zoo Mini Taman Teruntum, Kuantan.

Bahkan, katanya, selain dinosaur bersaiz sebenar yang ditonjolkan itu, keadaan persekitaran hutan di zoo itu membuatkan haiwan yang sudah lama pupus itu seolah-olah wujud seperti di habitat asal ditambah pula dengan pergerakan robotik di bahagian kepala sehingga hujung ekor.

“Melalui sains dan teknologi, kami bawakan kepada pengunjung seolah-olah berada dan merasai zaman prasejarah serta ketika dinosaur mulai pupus melalui beberapa fenomena alam semula jadi seperti letusan gunung berapi dan penemuan fosil.

“Malah, di setiap lokasi terdapat keistimewaan tertentu, contohnya jika di Zoo Mini Taman Teruntum, ia diiktiraf sebagai zoo hibrid pertama di dunia, apabila menggabungkan elemen haiwan hidup, animatronik dan dinosaur,” katanya. – Bernama

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -