Wednesday, July 24, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  Nvidia jadi syarikat paling berharga di dunia

  NEW YORK, 19 JUN – Nvidia mendahului syarikat teknologi lain kelmarin untuk menjadi syarikat dagangan awam yang paling berharga di dunia dalam tanda terbaru kekuatan kecerdasan buatan (AI).

  Syarikat cip itu, yang telah menikmati pendakian monumental sejak 18 bulan lalu di tengah-tengah keghairahan terhadap AI generatif, melonjak 3.4 peratus berhampiran 1:25 petang (1725 GMT), memberikannya permodalan pasaran kira-kira AS$3.3 trilion, sedikit mendahului Microsoft dan Apple.

  Syarikat yang berpangkalan di California itu, yang diterajui oleh Jensen Huang, telah menyaksikan keuntungan melambung tinggi disebabkan permintaan yang sangat tinggi untuk cip GPU yang berkuasa, yang telah menetapkan kadar industri dalam mendorong kemajuan baharu dalam AI.

  Pada bulan Mei, Nvidia melaporkan keuntungan bersih sebanyak AS$14.9 bilion, manakala pendapatannya sebanyak AS$26 bilion hampir empat kali ganda daripada yang diambil pada suku fiskal yang sama tahun lepas.

  “Kami percaya pada tahun hadapan perlumbaan kepada AS$4 trilion modal pasaran dalam teknologi akan menjadi tumpuan antara Nvidia, Apple dan Microsoft,” kata nota awal minggu ini daripada Wedbush Securities.

  “Cip GPU Nvidia pada asasnya adalah emas atau minyak baharu dalam sektor teknologi kerana lebih banyak perusahaan dan pengguna segera menuju ke laluan ini dengan Revolusi Perindustrian Ke-4 sedang berjalan dengan lancar.” – AFP

  Papan tanda pada bangunan pejabat Nvidia ditunjukkan di Santa Clara, California, pada 31 Mei 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Taiwan keluarkan amaran darat, laut untuk Taufan Gaemi

  TAIPEI, 23 JULAI - Agensi meteorologi Taiwan telah mengeluarkan amaran laut dan darat untuk Taufan Gaemi, yang dijangka mendarat di Daerah Yilan antara lewat...