Nyawa penduduk Gaza terancam akibat lebihan bateri asid

GAZA – Lebih 25,000 bateri asid yang rosak dibiarkan di Semanjung Gaza dan menimbulkan ancaman besar kepada alam sekitar dan kehidupan penduduk Palestin.

Oleh sebab tidak dapat melupuskan bateri yang dibuang dengan selamat, penduduk Palestin yang tinggal di enklaf pantai yang sesak telah mengeksportnya ke Israel melalui Kerem Shalom, satu-satunya lintasan komersial yang dikendalikan oleh Israel yang menghubungkan Gaza ke wilayah Israel.

Bagaimanapun, pada tahun 2008, pihak berkuasa Israel menghentikan import dan mengetatkan sekatan mereka ke atas enklaf tersebut, selepas gerakan Hamas Islam menguasai kawasan itu mengusir pasukan yang setia kepada pihak berkuasa Palestin.

Eid Hamada, seorang peniaga mengitar semula bateri, berkata jumlah bateri yang dibuang semakin meningkat setiap hari, memberi amaran keadaan hanya akan bertambah buruk kerana penduduk Gaza bergantung pada tenaga alternatif kerana mereka terpaksa hidup dengan gangguan bekalan elektrik selama lebih lapan jam sehari.

Pengumpulan bateri di Semenanjung adalah ‘harta karun beracun’ kerana ia mengandungi bahan berbahaya, terutamanya bahan asid dan logam berat, yang boleh meracuni tanah, air bawah tanah dan manusia.

Lebih 25,000 bateri asid plumbum yang rosak terbiar di Semanjung Gaza akan menimbulkan ancaman besar kepada alam sekitar dan kehidupan penduduk Palestin. – Xinhua
Pekerja mengumpul bateri yang rosak di bandar selatan Semenanjung Gaza, Khan Younis. – Xinhua

Mohammed Baraka, 45, seorang peniaga yang mengumpul bateri asid terbuang dari bandar Khan Younis di selatan Gaza, memberitahu Xinhua dia terpaksa menggunakan kira-kira 300 meter persegi tanahnya untuk menyimpan bateri tersebut dan tiada apa yang boleh dilakukannya sehingga Israel memutuskan untuk mengimportnya sekali lagi.

Dia berdepan banyak masalah dengan jirannya yang berkali-kali memintanya untuk membuang bateri tersebut.

Larangan mengeksport bateri menyebabkan satu-satunya sumber pendapatan mereka terjejas, kerana harga satu tan bateri melebihi AS$1,000 dan halangan itu menyebabkan kerugian besar buat peniaga.

Selain itu, mereka menyeru masyarakat antarabangsa untuk membantu peniaga di kawasan pesisir pantai menyingkirkan bateri yang rosak dan menggesa Israel untuk membenarkannya dieksport semula, kerana bimbang akan kesannya terhadap air bawah tanah, haiwan dan manusia.

Di enklaf terkepung, bateri asid sering dilupuskan dengan cara tidak selamat. Dalam sesetengah kes, ia dibakar berhampiran rumah yang didiami oleh penduduk yang mengadu tentang bahayanya dan bimbang komponen plumbum dan merkuri dari bateri tersebut akan meresap ke dalam tanah dan mencemari sumber air.

Dalam usaha untuk menghilangkan kuantiti bateri yang banyak, sesetengah peniaga menggunakan peralatan buatan sendiri untuk mencairkan ba-teri dan mengitar semula bahan di dalamnya. Tetapi proses sedemikian tidak lama lagi dihentikan akibat pelepasan beberapa gas toksik semasa kerja.

Kadang-kadang kanak-kanak bermain dengan bateri, memecahkannya atau membakarnya sehingga mengakibatkan kecederaan semasa dalam proses tersebut. Mohammed al-Amassi, seorang budak lelaki, yang cuba membongkar bateri asid, melecur oleh cecair asid di bahagian muka dan tangannya apabila bateri itu meletup.

“Malangnya, bateri ini telah menjadi bahaya kepada kehidupan anak-anak kita, bukan sahaja kepada alam sekitar,” kata bapa Mohammed kepada Xinhua, menyeru kerajaan untuk menyingkirkannya.

Mohammed Musleh, pengarah Jabatan Sisa Pejal di pihak berkuasa alam sekitar, memberitahu, kebocoran komponen logam berat dalam bateri ke dalam air bawah tanah dan tanah akan menyebabkan bencana alam sekitar. – Xinhua