NZ catat kematian pertama dalam tiga bulan

NEW ZEALAND, 4 SEPT – New Zealand merekodkan kematian COVID-19 pertama dalam tempoh lebih dari tiga bulan hari ini apabila seorang lelaki berusia 50an meninggal dunia akibat virus itu.

Pegawai kesihatan berkata lelaki tersebut merupakan sebahagian daripada kluster gelombang kedua jangkitan yang dikesan di Auckland bulan lalu, menamatkan tempoh 102 bebas jangkitan komuniti di negara Selatan Pasifik.

Kematian yang direkodkan di Hospital Middlemore, Auckland hari ini telah menjadikan angka keseluruhan kematian akibat virus di New Zealand kepada 23 orang, dengan kejadian yang terbaharu berlaku pada 24 Mei lalu.

“Saya mengambil maklum kebimbangan penduduk New Zealand mengenai berita hari ini, kedua-duanya buat masyarakat amnya dan juga kepada keluarga serta kenalan di atas berita kematian ini,” kata ketua kesihatan, Ashley Bloomfield dalam kenyataannya.

“Kami ingin menzahirkan rasa simpati kami kepada keluarga mangsa dan masyarakat pada masa ini atas pemergiannya.”

Kakitangan perubatan menjalankan ujian COVID-19 di New Zealand. New Zealand merekodkan kematian COVID-19 pertama dalam tempoh lebih dari tiga bulan. – AP

Lelaki tersebut dilaporkan merupakan yang termuda meninggal dunia kerana COVID-19 di New Zealand. Pihak berkuasa kesihatan tidak menyebutkan sama ada dia mempunyai sebarang masalah kesihatan sebelum ini.

Kluster Auckland dikesan dalam sebuah keluarga yang mempunyai empat orang anggota dan menular sehingga 152 orang, termasuk tiga kes baharu dilaporkan hari ini.

Ini membuktikan kesukaran untuk membendung wabak meskipun Auckland telah mengenakan perintah berkurung selama dua minggu yang berakhir pada malam Ahad.

“Kami sentiasa mengenal pasti bahawa kematian yang berkaitan dengan COVID-19 adalah sesuatu yang boleh berlaku,” kata Bloomfield.

“Berita hari ini menguatkan lagi kepentingan mengenai kepekaan kita menentang COVID-19, kesan yang sangat serius yang boleh dibawa oleh virus.”

Sementara itu, penduduk Auckland telah dibenarkan untuk keluar dari rumah mereka minggu ini, walau bagaimanapun, pihak kerajaan telah mengehadkan perkumpulan sosial yang tiada kaitan dengan aktiviti sekolah di bandar yang mempunyai penduduk hampir 1.5 juta dan mewajibkan pemakaian penutup mulut dan hidung di pengangkutan awam di seluruh negara. – AFP