Thursday, February 9, 2023
22.8 C
Brunei

-

NZ digesa lantik PM baharu

WELLINGTON, 20 JAN – Perletakan jawatan mengejut Jacinda Ardern mencetuskan desakan untuk New Zealand memilih perdana menteri baru, ketika sekumpulan kecil calon muncul untuk jawatan tertinggi itu hari ini.

Ardern, tokoh global untuk politik progresif, mengejutkan New Zealand kelmarin dengan mengumumkan perletakan jawatannya setelah kurang daripada tiga tahun menang pilihan raya pada penggal kedua.

Wanita berusia 42 tahun itu memimpin negaranya melalui bencana alam, wabak Covid, dan serangan pengganas yang paling teruk, berkata dia tidak lagi mempunyai tenaga yang cukup untuk meneruskan.

Ardern meletak jawatan tanpa pengganti yang jelas dan Parti Buruh yang memerintah kini berebut-rebut untuk mencari pengganti.

Ahli parlimen buruh akan cuba memilih perdana menteri seterusnya pada Ahad, memerlukan calon untuk menang dua pertiga undi.

Jika itu tidak terjadi, ia akan menjadi pertandingan berlarutan yang melibatkan ahli parti berpangkat dan kesatuan kerja. – AFP

Foto fail yang diambil pada 22 Mac 2019, Jacinda Ardern hadir selepas perhimpunan mangsa pembunuhan beramai-ramai masjid berkembar, di Hagley Park di Christchurch. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -