NZ kesan kes komuniti pertama

WELLINGTON, 24 JAN – Pegawai kesihatan New Zealand hari ini mengesahkan kes pertama COVID-19 dalam komuniti selepas lebih dari dua bulan, mencetuskan usaha mencari kontak segera dipergiatkan di utara Auckland.

Seorang wanita berusia 56 tahun yang baru pulang dari Eropah diuji positif 10 hari selepas menamatkan dua minggu pengasingan diri mandatori, di mana beberapa hari sebelum diuji, dia mula menghidap simptom koronavirus.

Pengesanan kontak rapat telah dilakukan selepas pihak berkuasa mengetahui wanita dan suaminya itu menghabiskan beberapa hari membuat perjalanan di wilayah Northland, di mana potensi penularan boleh berlaku semasa mereka mengunjungi sekitar 30 lokasi yang berbeza.

Menteri Kesihatan Chris Hipkins berkata terlalu awal untuk memutuskan sama ada akan mengenakan perintah berkurung sepenuhnya atau sebahagian seperti sebelum ini.

“Kami tidak tahu asal usul atau jenis jangkitan,” katanya pada sidang media.

Gambar fail pada 20 April 2020 menunjukkan seorang pengawal keselamatan berdiri di luar klinik koronavirus di Lower Hutt, dekat Wellington. – AFP

Wanita itu kembali ke New Zealand pada 30 Disember selepas menghabiskan empat bulan di Eropah – terutamanya di Sepanyol dan Belanda – dan menamatkan kuarantin dari sebuah hotel di Auckland pada 13 Januari.

Ketua Pengarah Kesihatan New Zealand, Ashley Bloomfield mengatakan dia telah menjalani dua ujian negatif ketika berada dalam pengasingan diri, dan suaminya tidak menunjukkan sebarang gejala.

Ia menandakan kes penularan komuniti pertama di New Zealand sejak 18 November. Pihak berkuasa meninjau rakaman kamera litar tertutup untuk melihat apakah wanita itu dijangkiti virus ketika berada di kemudahan pengasingan yang dikendalikan.

Lebih daripada 600 orang yang menginap di hotel berkenaan turut diminta untuk melakukan pengasingan diri dan diuji semula untuk COVID-19. – AFP