Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  NZ terima bantuan antarabangsa

  NAPIER, NEW ZEALAND, 16 FEB – New Zealand hari ini mengerahkan semula kapal tempur dan helikopter untuk menghantar air, makanan dan bahan api ke bandar yang terputus akibat Taufan Gabrielle, ketika pasukan penyelamat yang terjejas bersedia menerima tawaran bantuan luar negara.

  Lima orang maut dan 10,500 lagi tiada tempat tinggal, menurut pihak berkuasa, dalam bencana yang telah melumpuhkan North Island yang mempunyai penduduk yang padat.

  Empat hari angin kencang dan hujan lebat menyebabkan tanah runtuh dan banjir memusnahkan jalan raya pulau itu, menyebabkan bekalan elektrik terputus dan merobohkan ratusan menara telefon bimbit.

  Hari ini, bandar Napier di pantai timur terputus hubungan selepas pakar mengesan kerosakan pada jambatan terakhir yang menghubungkan 65,000 penduduknya dengan seluruh negara.

  Selepas tawaran bantuan daripada Amerika Syarikat dan negara-negara lain pada awalnya diketepikan, Perdana Menteri New Zealand, Chris Hipkins berkata pakar tindak balas kecemasan dari Australia akan tiba tidak lama lagi. – AFP

  Jambatan Puketapu yang dihanyutkan Taufan Gabrielle dekat Napier pada 16 Februari. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...