Obama ucap selamat tinggal

WASHINGTON, 10 Jan – Barack Obama akan menutup bukunya sebagai presiden pada Selasa dengan ucapan selamat tinggal di Chicago yang akan cuba memberi perangsang kepada para penyokong yang telah kecewa ekoran kemenangan mengejut Donald Trump.

Lawatan terakhir Obama menaiki pesawat Air Force One akan menziarahi bandar kelahiran angkatnya, yang mana beliau akan berucap kepada orang ramai tidak jauh dari tempat beliau menerima jawatan presiden lapan tahun lalu.

Para peminat tegar, kebanyakannya mereka yang berketurunan Amerika Afrika sanggup mengharungi musim sejuk Chicago yang dingin untuk mengambil tiket percuma yang kini dijual dengan harga sehingga AS$1,000 sekeping di Cragslist.

Wanita Pertama Michelle Obama, Timbalan Presiden Joe Biden dan isterinya Jill Biden akan turut sama dalam perjalanan itu. Perjalanan jauh Obama dari satu negeri ke satu lagi negeri akan menjadi laluan kenangan lalu yang penuh sentimental, yang tidak betul-betul terletak di tengah-tengah tempat penyerahan jawatan presiden yang gamat.

Trump telah menghancurkan konvensyen, berikrar akan memadamkan legasi Obama dan melontarkan serangan peribadi kanan dan kiri.

Kempen pilihan raya 2016 telah membangkitkan persoalan serius tentang semangat demokrasi AS. Dalam langkah yang tidak pernah dibuat sebelum ini, perisikan AS menuduh Kremlin telah memberikan kekuatan pemilihan dalam memihak Trump.

Pihak Demokrat, yang kehilangan pengaruh politik dengan kehilangan Rumah Putih, Senat dan Majlis Perwakilan serta majoriti bangunan kerajaan, dalam kepayahan berkumpul semula. – AFP