Olimpik Tokyo 2020 mungkin ditangguhkan

LONDON, 19 MAC – Ketua atletik dunia, Sebastian Coe, mengakui bahawa Sukan Olimpik Tokyo dapat ditangguhkan ke tahun depan disebabkan wabak koronavirus COVID-19, tetapi beliau mengatakan masih terlalu awal untuk membuat keputusan.

Ketua-ketua Olimpik mengakui tidak ada penyelesaian yang ideal ketika semakin ramai atlet menyatakan kebimbangan. Pandemik COVID-19 sedang menjejaskan kalendar sukan global, memaksa pe-nangguhan Euro 2020 dan penggantungan kesemua musim tenis.

Pengerusi Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa, Thomas Bach berkata awal minggu ini bahawa jadual pada 24 Julai kekal menjadi matlamat organisasi.

Tetapi Coe, yang merupakan anggota dari Suruhanjaya Penyelarasan Sukan Olimpik Tokyo, mengakui dalam temu bual bahawa kelewatan mungkin berlaku.

“Itu berkemungkinan berlaku, semuanya mungkin berlaku pada masa ini,” kata Coe ketika ditanya sama ada Olimpik boleh ditunda hingga September atau Oktober.

Seorang atlet membawa obor Olimpik terakhir menjelang upacara penyerahan obor Olimpik untuk Sukan Olimpik Musim Panas Tokyo 2020, pada 19 Mac di Athens. Upacara itu diadakan secara tertutup. -AFP

“Tetapi saya fikir kedudukan sukan itu sudah tentu diambil dan sudah dibincangkan dalam perbualan saya dengan IOC dan persekutuan yang lain, tiada siapa yang mengatakan bahawa kita akan teruskan acara sukan itu dengan apa yang boleh.

“Tetapi bukan keputusan yang perlu dibuat pada masa ini.”

Coe, yang memainkan peranan penting dalam mendapatkan Sukan Olimpik London pada tahun 2012, berkata menangguhkan Sukan Olimpik sehingga 2021 akan menimbulkan masalah. Bekas pekayuh Britain, yang pernah memenangi empat medal emas Olimpik, Matthew Pinsent menyeru tindakan tegas.

“Di peringkat global kita mempunyai keutamaan lain dan saya fikir Sukan Olimpik sekurang-kurangnya harus mengatakan bahawa kita perlu menangguhkan atau membatalkannya pada peringkat ini dan kita akan bercakap tentang penangguhan kemudian,” katanya.

“Saya tidak fikir ada banyak pilihan pada peringkat ini.” – AFP