Olimpik Tokyo bantah logo gambarkan COVID-19

TOKYO, 20 MEI – Pegawai Olimpik Tokyo berasa berang lambang sukan telah digunakan dalam hasil rekaan halaman muka depan sebuah majalah tempatan yang menggabungkan logo dengan koronavirus.

Jurucakap Tokyo Masa Takaya berkata pada sidang media dalam talian semalam bahawa penganjur telah meminta Kelab Wartawan Asing Jepun supaya ‘mengeluarkan’ imej berkenaan.

Takaya tidak menjawab satu soalan sama ada jawatankuasa penganjur sedang merancang untuk mengambil tindakan guaman. Beliau berkata rundingan masih diteruskan ‘secara peribadi’ dengan kelab wartawan asing Tokyo.

“Adalah amat mengecewakan apabila melihat lambang sukan diputarbelitkan dan dikaitkan dengan koronavirus, yang menjejas kehidupan manusia, nyawa manusia, ekonomi dan masyarakat kami,” kata Takaya.

“Reka bentuk itu jelasnya menggunakan rekaan lambang Olimpik. Kami dengan itu menganggapnya satu pencabulan ke atas hak cipta kami terhadap lambang Olimpik Tokyo 2020.”

Kelihatan logo halaman depan Shimbun di Tokyo. Pegawai Olimpik Tokyo marah lambang sukan digunakan dalam kulit majalah yang menggabungkan logo dengan koronavirus. – AP

Beliau berkata jawatankuasa penganjur masih belum menerima satu jawapan formal terhadap permintaannya.

Lambang ‘seakan-akan sama’ itu, yang mempunyai ‘COVID-19’ tertulis di bawah, disiarkan di kulit majalah kelab terbitan April. Ia juga muncul dalam edisi dalam talian.

FCCJ tidak memberikan jawapan serta-merta terhadap satu permintaan untuk memberikan komen dari The Associated Press.

Dalam satu artikel mengenai logo yang disiarkan beberapa hari lalu oleh akhbar Asahi Shimbun, ia menamakan artis terbabit sebagai Andrew Pothecary.

Ia mengenal pasti beliau sebagai seorang pereka British berpangkalan di Jepun yang menyandang jawatan sebagai pengarah seni majalah.

Artis itu berkata beliau melihat reka bentuk sebagai satu parodi, walaupun pereka lain yang ditemu bual oleh akhbar mencadangkan parodi adalah sukar yang membabitkan topik seperti virus dan pandemik.

“Ia tidak sensitif kepada ramai orang yang terjejas,” kata Takaya. – AP