Olimpik tokyo perlu 10,000 kakitangan perubatan

TOKYO, 26 JAN – Kerajaan Jepun hari ini mengatakan ia masih merancang untuk merekrut 10,000 pegawai perubatan untuk Olimpik yang telah ditangguhkan akibat virus, walaupun terdapat tekanan yang teruk pada sistem penjagaan kesihatan disebabkan oleh gelombang ketiga jangkitan COVID-19.

Ahli politik pembangkang menyelar kerajaan atas rancangan itu di parlimen, kerana persatuan perubatan menimbulkan kebimbangan mengenai kemampuannya.

Kerajaan Jepun dan pegawai Olimpik telah menegaskan bahawa Olimpik akan dibuka seperti yang dijadualkan pada bulan Julai ini, walaupun terdapat peningkatan jangkitan di dalam dan luar negara dan sokongan domestik semakin merosot.

Di parlimen hari ini Menteri Olimpik, Seiko Hashimoto mengatakan kerajaan masih komited untuk merancang merekrut ribuan kakitangan perubatan untuk temasya Sukan tersebut.

“Kami berusaha untuk mendapatkan kakitangan perubatan yang diperlukan sekitar 10,000, dengan meminta para doktor dan jururawat masing-masing bekerja kira-kira lima hari selama tempoh Olimpik itu,” katanya.

Gambar fail pada 24 Mac tahun lalu menunjukkan seorang wanita melintasi paparan logo Sukan Olimpik Tokyo 2020 di Tokyo. – AFP

Penganjur masih membincangkan peruntukan perubatan tepat yang diperlukan dan bagaimana ‘menangani jangkitan COVID-19’ pada acara yang ditunda, katanya kepada parlimen.

Hanya enam bulan sebelum acara besar antarabangsa itu akan bermula, Tokyo dan kawasan lain berada dalam keadaan darurat untuk mengatasi lonjakan rekod dalam kes COVID-19.

Jepun telah dilanda penularan virus yang lebih teruk dari kebanyakan negara lain, dengan kira-kira 5,000 kematian secara keseluruhan, tetapi doktor telah memberi amaran bahawa kemudahan perubatan berisiko terutama jika Olimpik mencetuskan wabak baharu.

Situasi virus global yang semakin buruk telah menimbulkan keraguan terhadap Olimpik 2020 yang ditangguhkan, yang akan bermula pada bulan Julai dan tinjauan menunjukkan sokongan orang ramai di Jepun menurun.

Pada bulan Disember, penganjur mengumumkan langkah-langkah keselamatan termasuk ujian biasa untuk atlet dan ‘pusat kawalan jangkitan’ untuk menangani kes positif.

Tetapi presiden Persatuan Perubatan Jepun menimbulkan kebimbangan minggu lalu mengenai kemungkinan pengunjung dari luar negara datang ke temasya itu.

Toshio Nakagawa mengatakan bahawa, dalam keadaan semasa, adalah ‘mustahil’ untuk masuk ke hospital bagi mana-mana pendatang asing yang dijangkiti koronavirus pada temasya tersebut.

Kira-kira 11,000 atlet dari 200 negara dijangka mengambil bahagian dalam sukan itu, tetapi keputusan mengenai kehadiran penonton dijangka sebelum musim bunga. – AFP