Oliveira beri kejutan di Grand Prix Styrian

SPIELBERG, 24 OGOS – Miguel Oliveira memintas Pol Espargaro dan Jack Miller di selekoh terakhir Grand Prix Styrian kelmarin bagi meraih tempat pertama MotoGP untuk Portugal dan pasukan Tech-3.

Dalam perlumbaan yang dipendekkan kepada 12 pusingan, di mana pemandu Sepanyol, Espargaro dari pasukan KTM mendahului di pusingan terakhir.

Pemandu dari Australia, Miller dari Ducati-Pramac kemudian memintasnya tetapi memasuki selekoh terakhir Espargaro mendahului dengan jarak satu tayar di hadapan.

Sementara kedua-dua pelumba memaksa pesaing mereka untuk membuat selekoh lebih lebar, Oliveira dari KTM, meluru ke bahagian dalam untuk memintas dan sekali gus memenangi perlumbaan. Miller di tempat kedua sementara Espargaro menduduki tempat ketiga.

“Saya sangat terkejut,” kata Oliveira. “Kerana saya melepasi garisan penamat, saya nampak bendera dikibarkan dan tiada sesiapa di sekeliling saya dan saya berfikir, ‘Saya akan memenangi perlumbaan’. Ia sangat indah. Sangat hebat”.

Penunggang Portugal, Miguel Oliveira meraikan kemenangan di podium selepas menjuarai MotoGP Grand Prix Styrian.- AFP

Perlumbaan terganggu apabila brek Maverick Vinales dari pasukan Yamaha gagal berfungsi dan dia terpaksa menjatuhkan badannya ke atas jalan sebelum motor ditunggangnya terhempas ke pagar keselamatan.

Gangguan tersebut telah mengakibatkan pemandu Suzuki, Johan Mir yang mendahului tetapi tidak mempunyai tayar hadapan gantian sementara pasukan lain telah memanfaatkan gangguan tersebut dengan menukar tayar.

Espargaro telah mendahului Grand Prix Austria minggu sebelumnya yang terganggu oleh bendera merah.

Selepas disambung semula, Miller dan Espargaro kembali bersaing. Dalam pusingan terakhir Oliveira menyertai persaingan. Dia mengambil kesempatan ketika pendahulu memberikan tumpuan kepada pesaing rampat di selekoh terakhir.

“Saya cuba menekan brek dengan lebih awal dan mengekori Pol,” kata Miller. “Saya tidak menjangkakan Oliveira berada di sana”.

Espargaro tahu bahawa perlumbaan yang disambung semula itu telah menghalang Mir dari memenangi perlumbaan.

“Jika perlumbaan tidak dimenangi oleh kami ia semestinya dimenangi oleh Mir,” kata Espargaro.- AFP.