Tuesday, August 16, 2022
27.1 C
Brunei

Omicron: Jangan panik, terus amal SOP

-

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 3 DIS – Orang ramai disarankan untuk tidak merasa cemas atau panik dengan berita mengenai jangkitan COVID-19 varian Omicron pada masa ini serta diseru untuk terus mengamalkan prosedur operasi standard (SOP) iaitu dengan memakai pelitup muka, menjaga kebersihan diri serta mengamalkan penjarakan fizikal.

“Kita perlu sentiasa berhati-hati tetapi kita tidak perlu panik,” jelas Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar ketika menyentuh persoalan tentang varian Omicron semasa sidang media harian di Kementerian Kesihatan, hari ini.

Beliau menambah seperti yang dimaklumi, memang banyak negara telah mendapati terdapat pesakit yang dijangkiti oleh varian berkenaan tetapi jika dilihat sesuatu varian yang baharu, melihat kepada dua minggu kebelakangnya, negara-negara yang mempunyai varian berkenaan seperti Afrika Selatan di mana ia pertama kali dilaporkan, kebanyakan simptom mereka yang dijangkiti adalah ringan.

Manakala itu, perkara yang sama turut dilaporkan oleh negara-negara Barat lain di mana setakat ini, belum ada petunjuk bahawa varian berkenaan memberi kesan dari segi kemasukan pesakit ke hospital terutama mereka yang berada dalam kategori 4 atau 5 serta setakat ini belum menunjukkan bahawa ia merupakan jenis yang cepat merebak dan mereka yang didapati positif hanya menunjukkan simptom yang ringan.

Yang Berhormat Dato menekankan cara pencegahan adalah masih sama di mana vaksinasi adalah salah satu cara untuk mengawal penularan itu serta untuk menggelakkan gejala yang berat.

Sementara itu, mengulas mengenai pemantauan yang dikendalikan oleh Kementerian Kesihatan terhadap varian Omicron berkenaan, Yang Berhormat Dato menjelaskan bahawa pemantauan terus dilaksanakan oleh kementeriannya di mana pada masa ini, pihak kementerian mampu untuk membuat urutan gen COVID-19 di dalam negara.

Beliau menambah bahawa jika dapatan menunjukkan terdapat varian berkenaan, ia akan setentunya dimaklumkan kepada orang ramai tetapi setakat ini, virus COVID-19 yang terdapat di negara ini adalah varian Delta.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -